• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9771 RON
  • USD4.6535 RON
  • GBP5.8883 RON
  • HUF1.2521 RON

GAZDAÉLET

A 2013 október 15-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. A hétvégén második alkalommal szervezték meg a Székely Gazdanapokat Csíklázárfalván. Dósa Elek Levente összegez. Ezt követően kapcsoljuk a Marosvásárhelyi Meteorológiai Központot, ahonnan jövő keddig érvényes agro-meteorológiai előrejelzést hallhatnak. Majd az október közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos praktikákkal szolgálunk. Szombaton Székelyudvarhely adott otthont az első pék-cukrász szakmai találkozónak, amelyen erdélyi és magyarországi szakemberek vettek részt. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. Szintén a hétvégén tartották a hagyományos káposztavásárt Szépvízen. Ott készült összeállításunk. A csíkmadarasi kertészet egész hónapban őszi vásár keretében hívja fel a figyelmet az őszi facsemete telepítés fontosságára. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Januártól nem kellene adót fizetni a leromlott, szennyezett, terméketlen mezőgazdasági területek után – a pénzügyi adótörvénykönyv legfrissebb módosítása szerint. A területtulajdonosok kérésére a helyi önkormányzatok adómentesíthetik a területeket. Az igényléseket azonban előzőleg láttamoztatni kell a mezőgazdasági és vidékfejlesztési, valamint környezetvédelmi minisztériumokkal. A jóváhagyások megszerzését követően az első hónap első napjától a terület tulajdonosának nem kell többé adót fizetnie. (Prima Rádió)

Az országos statisztikai intézet közlése szerint szeptemberben 0,6 százalékkal csökkent az infláció az előző havi fogyasztói árindexhez képest. Szeptemberben az élelmiszerek 1,8 százalékkal lettek olcsóbbak. A legnagyobb mértékben a kenyér ára csökkent (csaknem 12 százalékkal) a kedvezményes áfa bevezetése miatt. A nem élelmiszer termékek ára stagnált, a szolgáltatásoké 0,4 százalékkal nőtt. (Népújság)

Várhatóan a húsiparban is bevezetik a 9 százalékos kedvezményes áfát – jelentette ki Achim Irimescu mezőgazdasági államtitkár. A kormány azt reméli ettől az intézkedéstől, csökkeni fog az ágazatban tapasztalható adócsalás. Egyelőre azonban nem tudni mikortól esedékes az intézkedés. Az viszont tény, hogy 2010 júliusa után, amikor Romániában a megszorító intézkedések következtében 19 százalékról 24 százalékra emelkedett az áfa, a húsiparban megnőtt az adócsalás, amelynek nagyságát 2011-ben 230 millió euróra becsülték a szakemberek. (Gazdaélet)

Rákkeltő színezőanyagot tartalmaz, ezért kitiltották az uniós piacról a romániai füstölt sertés- és marhakolbászt. Az élelmiszer Olaszország kezdeményezésére került fel a veszélyes termékek európai listájára az E129-es színezőanyag miatt. A román termelő nem tüntette fel az áru címkéjén ezt az adalékanyagot. Szakemberek szerint az E129-es mesterséges színezőanyag gyerekeknél hiperaktivitást, felnőtteknél allergiát okoz, bizonyított a rákkeltő hatása is. Dánia, Franciaország és Belgium is harcot hirdetett ellene, az Európai Unióban nem tiltották ugyan be, de használatát nem ajánlják. (Gazdaélet)

A Hargita megyei Tanács és a Hargita megyei Agrárkamara által összeállított vásárnaptárban egy érdekes eseményre lettünk figyelmesek. Október 19-én immár V. alkalommal szervezik meg Gyergyószárhegyen a Káposztavásárt és fesztivált. Ha tehetik látogassanak ki a rendezvényre. (Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 25 és 26 lej, a vegyes mézzé 20 és 21 lej, a burgonyáé 2 lej, a káposztáé 1 lej és 2 lej, a vöröshagyma kilója 3 és 4 lej, a fehér hagymáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a zöldhagymáé 1 lej és 1 lej 50 bani, a foghagyma kilója 10 lej. A karfiol kilója 2 és 4 lej, a töltenivaló paprikáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a kápiáé és a paradicsompaprikáé 4 és 5 lej, az uborkáé 3 és 3 lej 50 bani, a paradicsomé 3 lej és 4 lej, a csípős paprika darabja 20 és 25 bani, a gombáért 10 és 12 lejt kérnek. A zeller darabjáért viszont 2 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, a cékla kilója 2 és 3 lej, a padlizsáné 1 lej 50 bani és 2 lej, a torma kilóját pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A tejeskukorica csője 80 bani és 1 lej, a sütőtök kilója 1 lej 50 bani és 2 lej. A zöldpaszuly kilója 6 és 8 lej, a murokért 2 és 3 lejt, a petrezselyem kötéséért 2 lejt kérnek. A karalábé darabja 2 lej, a tojás darabja ezen a héten 40 és 50 bani. Az alma kilója 2 lej és 4 lej, a körtéé 3 lej és 5 lej, a baracké 5 lej és 6 lej, a szőlőé 2 és 5 lej, a dióbélé 20 lej, a sajté 18 lej, az ordáé 9 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Játékunk kérdése:

Melyik dűlőben tartották a hagyományos szépvízi káposztavásárt?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2013 október 21-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro