• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9454 RON
  • USD4.7424 RON
  • GBP5.7525 RON
  • HUF1.2451 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – X. GastroPan kiállítás Marosvásárhelyen

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2018 április 24-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Április 19-e és 22-e között tartották Marosvásárhelyen a X. GastroPan nemzetközi sütőipari, cukrászati, gasztronómiai és vendéglátóipari megoldásokat és technológiákat bemutató szakmai kiállítást. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. Majd az április végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Sikertörténetünkben a csíkszentmártoni Bocskor István pékmestert és vállalkozását ismerhetik meg. Ezt követően sorsolunk a hűséges hallgatóink között, majd a marosvásárhelyi piaci árakat ismertetjük. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

Közleményben ismertette a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség a mezőgazdasági támogatások kampányának helyzetét. Eddig több mint 430 ezer kérést iktattak a gazdák 1,3 millió hektárnyi területre – átlagosan három hektárra – kérve szubvenciót. Kovászna megyében az előzetes adatok szerint 13.014 gazda támogatási kérését várja a kifizetési ügynökség. Eddig 7.307 kérést iktattak, a tervezett 56,15 százalékát. Összességében 110.582 hektárra várnak támogatási kérést, eddig 26.582 hektárra igényeltek szubvenciót. A kéréseket május 15-éig lehet benyújtani. (Háromszék/Gazdaélet)

A pályázati pénzek kifizetésénél Kovászna megye ország szinten a megtisztelő negyedik helyet foglalja el az első félévben egy országos kimutatás szerint. Első Tulcea megye a kifizetett 6,14 millió euróval, második Olt 5,51 millió euróval, harmadik pedig Dolj 5,22 millió euróval. Ebben nincsenek benne a köz­ségek pályázati pénzei és azon pályázatok, amelyek építkezést is magukban foglalnak. Ezeket a nyolc régiós központ szakemberei bírálják el, és kifizetésük is a régiós központ által történik. Kovászna megye a 7-es központi régióhoz tartozik, amely Fehér, Maros, Hargita, Brassó és Szeben megyét foglalja magában. Régiós szinten a megye toronymagasan vezet a kifizetéseknél, az eltelt fél év alatt Fehér megyében 1,95 millió, Marosban 740 ezer, Hargitában 1,09 millió, Brassó megyében 880 ezer, Szebenben pedig 690 ezer eurót fizettek ki a sikeresen pályázóknak. (Háromszék/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Hiába fizetik meg jól a tudást, nem népszerű a pékszakma. Nincs utánpótlás a sütőiparban, a fiatalok nem választják ezt a szakmát, elrettenti őket a fizikai munka, a három váltás – kongatják a vészharangot az ágazatban dolgozó vállalkozók. A helyzet súlyosságára a napokban Aurel Popescu, a Rompan munkáltatói szövetség elnöke irányította rá újfent a figyelmet. Mint fogalmazott, 8 ezer szakember hiányzik országos szinten, „haldoklik az ágazat”. A jelenleg dolgozó pékek nagy része már 1989 előtt is ezen a területen dolgozott. A pékek átlag 1500 lejt keresnek havonta, de ezt az összeget különböző juttatások növelik. (Krónika/Gazdaélet)

Tizenegy háromkúti család jelentkezett arra a projektre, amelyet a Caritas Vidékfejlesztés hirdetett meg a településen. Konyhakerti növények termesztését szeretné segíteni a szervezet, mi több, a melegebb éghajlatot igénylő paradicsom, uborka megtermesztéséhez is segítséget nyújtanak, fóliaházak építését támogatják. Háromkút eléggé elszigetelt térség, ahol mindenki mezőgazdasággal foglalkozik, viszont nincs a faluban bolt, mindent maguknak termelnek meg a helyiek. Maguknak sütik a kenyeret, növénytermesztéssel, állattartással foglalkoznak. Többségében magyar közösségről van szó, fontos, hogy megőrizzék hagyományaikat, szokásaikat. Sajnos, az elvándorlás itt is probléma, ezért szeretnének minél több segítséget nyújtani, hogy a fiatalok itthon maradjanak. (Székelyhon/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara a székelyudvarhelyi és a kézdivásárhelyi dísznövény kiállításokat szervező magyarországi ASSA-DiVi Kft-vel közösen nemzetközi kertészeti rendezvényt szervez május 4-e és 6-a között az egyetem koronkai székhelyén. A rendezvény fő célja, hogy népszerűsítsék a mindennapi életünk minőségét meghatározó kertkultúrát, valamint lehetőséget teremtsenek arra, hogy a kertkultúrát kedvelők közvetlenül találkozhassanak a dísznövénytermesztőkkel és a kertész szakma más képviselőivel, és minőségi kínálatból választhassanak a tavaszi kertészkedéshez, a kiállítók pedig eddigi értékesítési lehetőségeiket bővíthessék. Mindezt kulturált környezetben, ismeretterjesztő szakmai programok kíséretében. Bemutatkozhatnak a kertépítéshez kapcsolódó termékeket és szolgáltatásokat kínáló vállalkozások is, így a növény- és faiskolák mellett jelen lehetnek a kertépítők, a kerti berendezéseket, kerti bútorokat, kültéri fajátékokat, különböző öntöző rendszereket forgalmazó cégek, valamint a zöldség, gyógynövény, gyümölcs és szőlő termesztéssel foglalkozó kiállítók, de a kerti kerámiákat gyártó és forgalmazó vállalkozások is. A rendezvényen iparművészek és a kézműves mesterségek képviselői is várják a látogatókat, s kínálják egyedi készítésű portékáikat. A gyerekek részére a Mesekertben kertészeti és hagyományőrző foglalkoztatásokat tartanak a kiállítás keretén belül. (Közlemény/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro