• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9219 RON
  • USD4.6021 RON
  • GBP5.6180 RON
  • HUF1.2327 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Még mindig szükség van kovácsokra

A 2021 május 25-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Gazdag volt a felhozatal a Csíkszeredában megszervezett pünkösdi vásáron. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott jártunk. Vidékfejlesztési maratont szervez ezen a héten a Homoród-Küküllő Leader Egyesület. A részletekről Lázár László ügyvezető igazgatót kérdezzük. Majd a május végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A félre eső településeken egyre kevesebb fiatal lát jövőt a gazdálkodásban. A datki Szén Andrással beszélgetünk. Összetartanak és segítik egymást a csíkszentdomokosi kovácsok. Ferencz Károly kovácsmester válaszol kérdéseinkre.

Gazdahírek

Gyergyószéken pár éven belül kiemelkedő élelmiszeripari beruházások valósulhatnak meg, a tervek szerint több feldolgozóüzem létesül. Többek közt gyümölcs-, tej-, és pityókafeldolgozó üzemek építése van előkészületben. Ez a gazdálkodók, farmerek számára nagy lehetőség, hiszen ezekhez minőségi alapanyagokra lesz szükség. Olyan piaci környezetet kell megvalósítani, amely a helyi termelőket segíti, és a termékeket egy új brand és márkanév alatt kell értékesíteni akár a hazai, akár a nemzetközi piacokon. Ehhez azonban minőségi termék kell, aminek feltétele a jó minőségű alapanyag. (Székelyhon/Gazdaélet)

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Országos Ügynökség (AFIR) által nyilvánosságra hozott adatok szerint évről évre nő az érdeklődés a 17.1-es számú, a Támogatás a növényi kultúrák és állatok biztosítására kifizetett összeg részleges megtérítésére nevet viselő intézkedésnél. A tavalyi pályázóknak 9,5 millió eurót fizettek ki, hatszor többet, mint 2018-ban, amikor a pályázat első kiírásán elnyert és a gazdáknak kifizetett támogatás mindössze 1,7 millió euró volt. A második kiírásnál, 2019-ben 1680 pályázatot tettek le, amelyből 1072-t nyilvánítottak kifizethetőnek. Tavaly, a harmadik kiírásnál már 6439 pályázatot tettek le, amelyből 5612 pályázatot találtak kifizethetőnek. A kétéves átmeneti időszakban is lesz kiírás az intézkedésnél, 20 millió eurót szánnak a támogatások kifizetésére. A hivatalos adatok szerint országos szinten évente a növénykultúrák mindössze 15–20 százalékára kötnek biztosítást. (Háromszék/Gazdaélet)

A méhészek idén május 31-ig igényelhetik az Országos Méhészeti Program keretében lehívható támogatásokat. Nem önjáró méhészeti járművek (méhészeti utánfutó, méhészpavilon), nem önjáró, a méhkaptárok vándorlás alatti fel- és lerakodására alkalmas eszközök, valamint az elit besorolású és szaporítási méhészetekben használt eszközök vásárlására lehet pályázni. A szükséges dokumentumokat szkennelve vagy lefényképezett formában online továbbíthatók az APIA-hivatalokhoz. A kért dokumentumok listája, a formanyomtatványok letölthetők a www.apia.org.ro honlapról vagy beszerezhetők az APIA-irodák alkalmazottaitól. Kifizetésre csak azok lesznek jogosultak, akik iktatják támogatásigénylési szándékukat. A kifizetési kéréseket július 31-ig kell benyújtani, a pénzt az APIA ellenőrzése után folyósítják. A fenti intézkedésekre 51,128 millió lej támogatási keretet szánnak. A támogatások célja a méhészeti termékek előállításának és forgalmazásának jobbítása. (Háromszék/Gazdaélet)

A tavaszi takarítás és térrendezés részeként Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatala az Ifitékával közösen az iskolásokat szeretné megszólítani. Ötödik osztálytól fölfelé jelentkezhetnek a diákok, hogy kreatívan, szakember tanácsait követve megtervezzék a körforgalmak és a virágágyások díszítését, beültetését. Az öt-nyolcadik osztályosok a virágágyásokat tervezhetik meg: a Szent István téri körforgalom melletti hosszú ágyást, a régi kórház előtti kerek ágyást és a Petőfi-szobor előtti részt. A kilenc-tizenkettedik osztályosok pedig a két körforgalmat és a központon található hosszú ágyásokat szépíthetik. Arra kérik a jelentkezőket, hogy az ajánlott, a helyi időjárási viszonyokat tűrő és tájba illő növények közül válasszák ki a nekik leginkább tetszőket, és rajzolják, illetve írják le, milyennek képzelik el ezeket a köztereket. Határidő május 28-a, déli 12 óra. (Székelyhon/Gazdaélet)

Idén első alkalommal szervezik meg az Ákovita nemzetközi párlat- és Pálinkaversenyt Csíkszeredában. A rendezvény célja, hogy népszerűsítse a kulturált párlat- és pálinkafogyasztást Erdélyben, különös figyelemmel az évszázados hagyományokra és a jelenkor minőségi követelményeire. A versenyre benevezőknek lehetősége van arra, hogy részletes visszajelzést kapjanak az általuk nevezett minták érzékszervi tulajdonságairól, amelyet kiemelt nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező minősítők készítenek el. A benevezés határideje 2021. június 11., déli 12 óra, a nevezett minták érzékszervi minősítése pedig június 18-án és 19-én zajlik. Díjátadásra július 1-e és 3-a között kerül sor. (Közlemény/Gazdaélet)

Magyarország Agrárminisztériuma újabb kiadványt tervez, melyben a Kárpát-medence gasztronómiai hagyományait, kulináris és egyedi ízvilágát, a tradícionális magyar konyhát megörökítve régi paraszti ételek receptjeit foglalja össze. A projekt az Örökségünk a Kárpát-medence gasztronómiájában elnevezést viseli, a kiadvány nyersanyagának előkészítéséhez pedig az Agrárminisztérium fotópályázatot hirdet, amelyhez a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete is csatlakozott. Olyan fotókat várnak, melyek legalább 100 éves múltra visszatekintő, hagyományosan elkészített paraszti ételeket mutatnak be, valamint méltónak és érdemesnek tartják arra, hogy a kiadványban helyet kapjanak. A fotók mellett a rajtuk szereplő ételek receptjeit is várják elküldésre június 25-éig az office@szekelygazda.ro e-mail címre, a pályázó nevével együtt. (Gazdaélet)

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro