• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9699 RON
  • USD4.5984 RON
  • GBP5.8083 RON
  • HUF1.2619 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Jó több lábon állni…

A 2020 március 17-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Egy új módszer meghonosításával próbálkozik a Homorod-Küküllő Leader Egyesület. Lázár László ügyvezető igazgatóval beszélgetünk. Jó, ha az ember több lábon áll, ha fejleszti vállalkozását. Bíró Jolán székelyudvarhelyi vállalkozót kérdezzük. Majd a március közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Egyre többen térnek át a természetközeli gazdálkodásra. Fazakas Imre csíkmadarasi biogazdálkodó válaszol kérdéseinkre. A homoródalmási Gáspár Edit Erika hobbyból kezdett el sajtkészítéssel foglalkozni. Nála jártunk a Gazdaélet mikrofonjával. Ezt követően sorsolunk a hűséges hallgatóink között, de ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat is.

Gazdahírek

Idén is lesz lehetőség mezőgazdasági biztosításra pályázni. Várhatóan egy hónapon belül megjelenik a kiírás, eszerint a pályázók egy biztosítótársasággal köthetnek szerződést, a teljes gazdaságot be kell biztosítaniuk természeti katasztrófák ellen, szárazság, árvíz, jégverés, fagy, vihar esetén térítik meg a károkat, valamint az uniós karanténlistán szereplő növény- és állatbetegségek esetén. A kisgazdaságok esetében a biztosítók a kár 70 százalékát térítik meg, a közepes és nagy gazdaságoknak a kár 55 százalékát. A mezőgazdasági biztosítási programra az uniós vidékfejlesztési alapból hívnak le pénzt. (Székelyhon/Gazdaélet)

A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Országos Ügynökség nyilvánosságra hozta a pályázati kiírások ütemtervét erre az évre. A terv szerint április végén kerül kiírásra a 6.1-es intézkedés, amely a Fiatalok vidéken való megtelepedésének támogatása nevet viseli. A pályázható összeg 42,68 millió euró lesz, amely országos szinten gyakorlatilag közel 1000 fiatal gazda számára biztosít lehetőséget. Az intézkedés a korábbi kiírások alkalmával nagyon kedvelt és keresett volt, 135-en pályáztak eredményesen. Jogosultak a pályázat letevésének pillanatában 41. életévüket be nem töltött fiatalok. Magánszemélyként nem lehet pályázni, engedélyezett fizikai személy (PFA), egyéni, illetve családi vállalkozás vagy cég formájában kell bejegyeztetni a gazdálkodási formát. (Háromszék/Gazdaélet)

Idén is folytatódik a mezőgazdasági minisztérium paradicsomtermesztést támogató programja. Az agrártárca honlapján megjelent adatok szerint az úgynevezett ezer eurós támogatást lejben folyósítják az Európai Központi Bank 2019. szeptember 30-i árfolyamán, amikor egy euró 4 lej 74 banit ért. Eszerint a támogatás összege 14.249 lej lesz. Ez az összeg csökkenhet, ha a rendelkezésre álló keretösszeget – 39,47 millió eurót – a tervezettnél több igénylő között kell elosztani. A kis értékű (de minimis) támogatásra termelői engedéllyel rendelkező magánszemélyek, engedélyezett magánszemélyek, egyéni és családi vállalkozások valamint mezőgazdasági tevékenységet folytató jogi személyek pályázhatnak. (Háromszék/Gazdaélet)

1,1 százalékkal, 85,5 ezer tonnára nőtt az év első hónapjában a hazai tejüzemek által feldolgozott tej mennyisége. A külföldről rendelt nyers tej volumene viszont ugyanezen időszak alatt 11,5 százalékkal bővülve 13 ezer tonnára gyarapodott, ezzel az importtej hazai tejfeldolgozáson belüli súlya ismét 15 százalék fölé ugrott. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Átfogó ellenőrzési kampányt indít a közelgő húsvéti ünnepekre fókuszálva a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság. A hatósági állatorvosok március 12-e és április 18-a között nagyító alá veszik a megye valamennyi tej- és húsfeldolgozóját, tojástermelő és – forgalmazó vállalkozását, de az ellenőrzések az élelmiszerforgalmazó üzletekre, vásárcsarnokokra és közélelmezési egységekre is kiterjednek. A hatósági állatorvosok a rendőrséggel együttműködve fokozottan figyelik az élelmiszereket és élőállatokat szállító járműveket, különösen ha a szállítmány az afrikai sertéspestissel fertőzött, vagy megfigyelés alatt álló térségekből ered. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság idén is fogadja azoknak a gazdáknak a kérvényeit, akik a húsvéti ünnepekre időzítve ideiglenes bárányvágópontokat szeretnének nyitni. Az engedélyezési feltételek tavalyhoz képest nem változtak: a bárányok vágását és hivatalos forgalmazását a minimális higiéniai követelményeknek eleget téve, a megbízott állatorvos felügyelete mellett végezhetik. Az ideiglenesen engedélyezett vágópontok két hétig, március 30 és április 14-e között működhetnek. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Rekord összegért, százezer euróért kínálnak eladásra két hektárnyi mezőgazdasági területet. Az érdeklődők versenytárgyaláson vehetik meg a földet, a licitet egy végrehajtói iroda hirdette meg április 2-re – írja az agrointeligenta.ro A szántóföld Miroslava községben található. A licit egy hitelező bank kérésére történik, a felértékeléskor a terület értékét 462.180,2 lejben állapították meg. Az elárverezendő terület tulajdonosa a pénzintézménynél 60 ezer eurós adósságot halmozott fel. (Háromszék)

Olyan új molekulákat készítenek mesterséges intelligencia segítségével, amelyek felválthatják a hagyományos antibiotikumok használatát. Új lehetőségként a peptidek, azaz a rövid aminosav láncok kerültek elő. Ma már gépi programok javasolnak a kutatóknak új aminosav-kombinációkat a természetben hatékony molekulák tanulmányozásával – írja az agrárszektor.hu. Az antibiotikumok mind az emberekben, mind az állatokban lassan elveszítik a hatékonyságukat, ugyanis a baktériumok mutációk révén alkalmazkodtak hozzájuk. A túlzott gyógyszerhasználat gyors kiválasztódást okoz. Ez gyorsabb, mint amilyen tempóban az ember új antibiotikumokat tudna fejleszteni. (Háromszék)

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro