• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9769 RON
  • USD4.5843 RON
  • GBP5.8121 RON
  • HUF1.2859 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – A tökmag jótékony hatása

A 2019 július 2-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Itt a szénakészítés ideje. Lövétén kézzel takarókkal is találkoztunk. Majd a július elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A tökmag nagyon sok problémára javallott. A mezőpaniti Bodó Botond héjatlan tökmagtermesztőt kérdezzük. Idén negyedik alkalommal szerveznek Palacsinta fesztivált Felsősófalván. Nyágrus László a Kodáros Egyesület elnöke válaszol kérdéseinkre. Ezt követően sorsolunk a hűséges hallgatóink között, de ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat is. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

Burgonyavész fenyegeti a háromszéki ültetvényeket a magas hőmérséklet és a sok csapadék miatt. A meleg és a nedvesség következtében mikroklíma alakul ki a burgonyasorok között, ami a gombás betegségek megjelenésének és azok agresszív terjedésének kedvez. Tovább nehezíti a gazdák helyzetét, hogy a gyakori esőzések miatt nem tudnak rámenni gépekkel a földekre, hogy a szükséges kezeléseket elvégezzék. Nagyon oda kell figyelni, minden alkalmas percet ki kell használni a védekezésre, hogy a terméskiesést megelőzzék, megmentsék az ültetvényeket. (Székelyhon/Gazdaélet)

Románia Hivatalos Közlönyének június 18-i számában jelent meg az a miniszteri rendelet, amelynek értelmében a mezőgazdasági szövetkezetek tagjai egyes ingatlanaikra adómentességet élveznek – írja az agroinfo.ro. A rendelet értelmében a mezőgazdasági szövetkezetek tagjai mentesülnek az ingatlanadó alól azon épületek esetében, amelyeket mezőgazdasági célokra használnak. Feltétel, hogy az adómentességet kérő gazda terményeinek legalább ötven százalékát az utólag módosított és kiegészített 2004-ben megjelent 566-os Szövetkezeti Törvény értelmében létesített szövetkezeten keresztül értékesítse. A társtulajdonban birtokolt épületek esetében az adókedvezmény a szövetkezeti tag által birtokolt rész arányában érvényes. A kedvezményben engedélyezett magánszemélyek, egyéni és családi vállalkozások is részesülhetnek. (Háromszék)

Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos felhívta a tagországok figyelmét: nem képezhetik politikai alku tárgyát a környezet- és klímavédelem terén folyósított támogatások a 2020 utáni közösségi agrárpolitika (KAP) terén. Az új közösségi agrárpolitika külön hangsúlyt fog fektetni az agrárkörnyezeti tényezőkre, rendszerekre. Ezek a rendszerek helyettesítik a jelenlegi ökológiai elem közvetlen kifizetéseit. Konkrétan: az ökorendszerek fogják helyettesíteni a zöldítés címén folyosított kiegészítő kifizetéseket. A tagországok kötelessége lesz, hogy a gazdák rendelkezésére bocsássanak megfelelő rendszereket. Az ökorendszerek rendkívül rugalmas lehetőséget biztosítanak a tagországok számára, lehetővé téve azoknak a helyi körülményekhez való igazítását. Az uniós biztos bejelentését megelőzően a tagországok részéről számos kérés fogalmazódott meg, amelyek épp a helyi döntéshozatal védelmét, az ökorendszerekben kifizetendő összegek meghatározását célozták. (Háromszék)

Sok a nadrágszíjparcella, lassan halad a tagosítás – a szakemberek a nagyobb mezőgazdasági területek kialakítását szorgalmazzák. A jobb termőképességű földeket könnyebb tagosítani, a gyengébb szántóföldek pedig országszerte parlagon állnak – ez jellemző a több millió nadrágszíjparcellából álló román mezőgazdaságra. Szakemberek szerint különböző kedvezményekkel és a mezőgazdasági területek államilag támogatott betáblázásának felgyorsításával lehetne rávenni a gazdákat a nagyobb méretű mezőgazdasági területek kialakítására. Az európai uniós és a hazai statisztikák egyaránt arra figyelmeztetnek, hogy a romániai mezőgazdasági területek túlaprózottak, ami drasztikusan csökkenti az agrárium profittermelő képességét. (Krónika/Gazdaélet)

Egyre több gazdacsalád foglalkozik Erdélyben kézműves termékek előállításával. Ma már ezek forgalmazására szakosodott vásárok és boltok igyekeznek összehozni termelőt és vásárlót egyaránt. Az ipari mennyiségben kínált termékeknél jóval drágább kézműves választék gyors terjedésének azonban egyelőre határt szab a magas ár és a kereskedők érdektelensége. (Krónika/Gazdaélet)

Sok gazdaközösség szeretné, ha a közelében kisvágóhíd működne, ahol nemcsak a sürgősségi állatvágásokat oldanák meg, hanem a helyi feldolgozásra kerülő marhát, disznót vagy birkát is le tudnák vágni. Az állattenyésztésben szép eredményeket elérő Hargita és Kovászna megyében például egyetlen vágóhíd sem üzemel, a gyergyószentmiklósit nemrég zárta be tulajdonosa, de az észak-erdélyi megyék sem állnak sokkal jobban. A három vágóhíddal rendelkező Maros megye ilyen szempontból éllovas, de itt is nagy a leépülés, hiszen húsz évvel ezelőtt a megyében negyven, kisebb és nagyobb vágóhíd működött. Az erdélyi gazdaegyesületek régóta keresik a minivágóhidak beindításának lehetőségét, de nem sok sikerrel. Fazakas Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros megyei szervezetének elnöke szerint a fő baj az, hogy a viszonylag kisebb befektetést igénylő mobil vágóhidak üzemeltetése nagyon nehéz, mert beindításukhoz a nagyobb vágóhidakhoz hasonló állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági követelmények szükségesek. (Krónika/Gazdaélet)

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro