• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9485 RON
  • USD4.2171 RON
  • GBP5.7725 RON
  • HUF1.4022 RON
Nemzeti Színház

A budapesti Nemzeti Színház a marosvásárhelyi Spectrum Színházban játssza a Sára asszonyt

Bemutató: Budapest, 2019. január 17. Erdélyi bemutató: Marosvásárhely, 2019. március 23.

A két színház közös alkotása, koprodukciója a Sára asszony egy 19. század eleji, sokgyermekes család története. A közös szereposztásban 4 erdélyi színész is játszik a Spectrum Színháztól:  MÁRTON EMŐKE-KATINKA, RUSZULY ERVIN, SZÁSZ ANNA, TATAI SÁNDOR.

A rendező, a budapesti Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila elmondta: a Sára asszony a mának, a máról szól, a hitről, a hitbekapaszkodásról, a kitartásról, a megjutalmaztatásról, a hűségről, a gyermek fontosságáról, a veszteség feldolgozni tudásáról.  Egy csomó ügyetlen, kicsi ember kicsi gesztusa után  az emberek vágynak az igazi nagy érzelmekre, vágynak az igazi erőteljes gesztusokra, arra hogy nagy kérdésekkel foglalkozzunk, a legfontosabb kérdésekkel.

Vidnyánszky Attila és az író, Döbrentei Sarolta a KULTÚRPRESSZÓban Kányádi Orsolya és Kiss Dénes szerkesztésében:

Színlap

Sára asszony és férje György, Misikét, hetedik gyermeküket temetik. Sára fásult, György összeomlott. A gyermekáldás bősége eddig végeláthatatlan tragédiába fulladt. A tiszteletes vigasztaló szavai gépies és öncélú védőbeszédekké silányulnak, az Úr kegyelemteljes hatalma gyilkos súlyként nehezedik a világra, az orvos tehetetlensége pedig, mintha visszájára fordítaná a segíteni akarást, szinte meghívja a halált, hogy megállapíthassa: ember itt nem tehet semmit.

És ekkor, mintha csak parancsszóra, megérkezik Demeter Bendegúz, a felvilágosult fiatalember, a tiszteletes unokaöccse, aki büszkén vállalja ateista voltát. A fiatal lázadó jelenléte és szavai végleg ellehetetlenítik hitében Sára asszonyt. György még küzd, de a „pallón átsuhanó” boszorkányság szelleme, ösztönös, pogány gondolatok felé űzik a családot. Az istentelenség teret hódít a faluban, Sára asszony nyíltan bevallja, ő már nem hisz. Harcot vív önmagával és környezetével is, érvényes válaszokat keresve gyümölcstelennek tűnő élete romjain. Azután ismét áldott állapotba kerül, de már a temetésre is készül, hiszen elkerülhetetlennek tartja az elkövetkező sorscsapást.

De vajon ki lesz az új jövevény? A válasz szentesíti az újjászülető hitet, Arany János személyében. Az erdélyi bemutatón jelen lesz a Sára asszony  írója, Döbrentei Sarolta is: