• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9751 RON
  • USD4.5879 RON
  • GBP5.8059 RON
  • HUF1.2827 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Falun sok munkával meg lehet élni

A 2020 március 24-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Milyen integrációs fejlesztési lehetőségek vannak a Székelyföldön? – kérdeztük Tamás Ervin vidékfejlesztési szakembert. Egyre több fiatal család telepedik meg Kénosban. Balázsi Ildikó rózsatermesztővel beszélgetünk. Majd a március végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Egyre nagyobb az igény az őshonos gyümölcsfajták iránt. Kerekes Csaba nagyenyedi faiskolás válaszol kérdéseinkre. A székelydobói Jakab Szilveszter kántor gazdálkodással is foglalkozik. Bár nem könnyű ez a tevékenység, nem adná fel a falusi életet.

Gazdahírek

Huszonhét megye 243 településén 532 afrikai sertéspestis-gócot tartanak nyilván jelenleg – közölte az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság. A legtöbb fertőzési gócot Teleorman, Olt, Giurgiu és Gorj megyében jegyzik. Tizenegy megyében csak vaddisznóknál mutatták ki a vírus jelenlétét. Az intézmény tájékoztatása szerint az afrikai sertéspestis 2017. július 31-i első megjelenése óta 652.149 sertést pusztítottak el. A fertőzést ugyanakkor 3.353 vaddisznónál is kimutatták. Eddig 2.545 gócot sikerült felszámolni. Országos szinten március 18-áig 15.035 sertéstulajdonost kártalanítottak, nekik összesen több mint 425,34 millió lej kártérítést utaltak. A hatóság felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni. (Agerpres)

Engedélyezi a tagállamoknak az idei területalapú támogatásigénylési kampány meghosszabítását az Európai Bizottság. A tagállamok a május 15-én lejáró támogatáskérelmezési időszakot – ha akarják és szükségesnek találják – egy hónappal, június 15-ig tolhatják ki. A bizottság szerint az engedményre a koronavírus miatt kialakult súlyos és példátlan járványtani helyzet miatt van szükség. Épp ezért rugalmasságra kérik a nemzeti kormányokat a gazdálkodókra vonatkozó intézkedések esetében is. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Idén is folytatódik a mezőgazdasági minisztérium paradicsomtermesztést támogató programja. Az agrártárca honlapján megjelent adatok szerint az úgynevezett ezer eurós támogatást lejben folyósítják az Európai Központi Bank 2019. szeptember 30-i árfolyamán, amikor egy euró 4 lej 74 banit ért. Eszerint a támogatás összege 14.249 lej lesz. Ez az összeg csökkenhet, ha a rendelkezésre álló keretösszeget – 39,47 millió eurót – a tervezettnél több igénylő között kell elosztani. A kis értékű (de minimis) támogatásra termelői engedéllyel rendelkező magánszemélyek, engedélyezett magánszemélyek, egyéni és családi vállalkozások valamint mezőgazdasági tevékenységet folytató jogi személyek pályázhatnak. (Háromszék/Gazdaélet)

Átfogó ellenőrzési kampányt indított a közelgő húsvéti ünnepekre fókuszálva a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság. A hatósági állatorvosok április 18-ig nagyító alá veszik a megye valamennyi tej- és húsfeldolgozóját, tojástermelő és – forgalmazó vállalkozását, de az ellenőrzések az élelmiszerforgalmazó üzletekre, vásárcsarnokokra és közélelmezési egységekre is kiterjednek. A hatósági állatorvosok a rendőrséggel együttműködve fokozottan figyelik az élelmiszereket és élőállatokat szállító járműveket, különösen ha a szállítmány az afrikai sertéspestissel fertőzött, vagy megfigyelés alatt álló térségekből ered. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság idén is fogadja azoknak a gazdáknak a kérvényeit, akik a húsvéti ünnepekre időzítve ideiglenes bárányvágópontokat szeretnének nyitni. Az engedélyezési feltételek tavalyhoz képest nem változtak: a bárányok vágását és hivatalos forgalmazását a minimális higiéniai követelményeknek eleget téve, a megbízott állatorvos felügyelete mellett végezhetik. Az ideiglenesen engedélyezett vágópontok két hétig, március 30 és április 14-e között működhetnek. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Napról napra emelkedik a székelyföldi burgonya nagykereskedelmi ára. Az eddigi 1 lej 10 bani helyett kilónként 2 lejt is hajlandók kifizetni a helyi pityókatermelőknek a viszonteladók. Ám akad, aki további drágulásra számítva még a 2 lejes árat is kevesli. A termelők többsége örömmel értékesíti termését, olyan is akad, aki a járványpánik kitörése óta egy nap alatt 80 tonna krumplit adott el. A készlet gyorsan fogy. Hargita megyében a tavalyi pityókatermés nagyjából 10-15 százaléka áll még raktáron. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Az idei egységes területalapú és állattenyésztési támogatási kérelmek fogadását egyelőre április 6-ig felfüggesztette a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Elmarad Marosvásárhelyen az április 24-e és 26-a közé tervezett dísznövény kiállítás és vásár a Sapientia EMTE arbórétumában valamint a május 8-a és 10-e közé tervezett dísznövény kiállítás és vásár a zabolai Mikes-kastélyban. A székelyudvarhelyi városi parkban május 14-e és 17-e közé tervezett dísznövény kiállításról később döntenek a szervezők. (Gazdaélet)

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro