• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6500 RON
  • GBP5.8180 RON
  • HUF1.2774 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Amikor szívvel-lélekkel tesszük a dolgunkat

A 2020 január 14-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Késztermékként értékesíti az önfentartó gazdaságból kikerülő tejet és húst a gyimesbükki Sárig Attila. Nála jártunk a Gazdaélet mikrofonjával. A csíkmadarasi kertészet olyan területeken is próbálkozik, amiről mások csak álmodoznak. János Ferdinánd kertészmérnök válaszol kérdéseinkre. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A sepsiillyefalvi LAM Alapítvány 27 éve van a gazdálkodók és háziasszonyok szolgálatában. Igaz a hajdani tudásszomj mára csillapódni látszik. Klárik Attilával az alapítvány igazgatójával beszélgetünk. Díjözönt hozott a hagyományos recept alapján készített házikenyér és kürtöskalács. A szentivánlaborfalvi Simon Arankát kérdezzük. Ezt követően sorsolunk a hűséges hallgatóink között, de ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat is. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

Több mint egy millió euró támogatást utal Brüsszel Romániának a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési ügynökség által nyújtott földalapú támogatások előlegének megtérítésére. A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési ügynökség vezérigazgatója, Adrian Pintea elmondta, 2009-től ez a legnagyobb összeg, amelyet az unió előlegként kifizet. Az intézmény vezetője hozzátette, a pénz először a Mezőgazdasági Minisztérium számláira érkezik, majd innen kerül az államkasszába. Az Európai Uniós jogszabályok értelmében a Románia által, 2019-ben nyújtható területalapú támogatások összértéke 1 milliárd 900 millió euró. (Rador)

Még mindig meghaladja a 600-at az afrikai sertéspestis-gócok száma az országban, derül ki az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság összesítéséből. Jelenleg 25 megye 235 településén 609 fertőzött gazdaságot tartanak nyilván, ez 17-tel kevesebb, mint az elmúlt év végén. Az adatok szerint a 609 fertőzési góc között 9 sertésnevelde van. Legutóbb a sertéspestis-vírus jelenlétét egy Braila megyei sertés-neveldénél mutatták ki, ahol a hatóság szakemberei kénytelenek voltak elégetni a több mint 25 ezer állatot. Adáskörzetünkben csak Szeben megyében van aktív sertéspestis-góc a háztáji gazdaságban. Maros, Hargita, Brassó és Kovászna megyékben a vaddisznópopulációnál van jelen az afrikai sertéspestis. A kór 2017. július 31-i megjelenése óta több mint 500 000 sertést kellett elpusztítsanak a hatóságok, a gazdáknak nyújtott kárpótlások összege pedig meghaladja a 403 millió lejt. (Rador/Gazdaélet)

Kihirdette az államfő a vadászati törvényt módosító jogszabályt, amely egyebek mellett előírja, hogy kárpótlásra jogosultak a medve- és vaddisznótámadások áldozatai – tájékoztat az Államelnöki Hivatal. A jogszabály módosítja a vadász és a vadászat meghatározását, rendelkezik a medve- és vaddisznótámadások áldozatainak nyújtandó kárpótlásról, törli a büntetendő tettek közül a reflektorokkal történő vaddisznóvadászatot sürgősségi esetekben, a károkozás vagy a sertéspestis terjedésének megakadályozása céljából. A jogszabály értelmében, ha egy veszélyessé vált medvét a környezetvédelmi minisztérium engedélyével el kell költöztetni, az ezzel járó költségeket a minisztérium állja. A védett fajok – köztük a medvék és vaddisznók – sérülést vagy halált okozó támadása esetén az áldozatok kórházi/temetési költségeit a vadászatért felelős központi hatóság és/vagy a környezetért felelős központi hatóság fedezi. Az erkölcsi kártérítés arányos az áldozat bérével és inaktivitás napjainak számával. Ha az áldozat nem foglalkoztatott, akkor a kártérítést a mindenkori minimálbér összegéhez viszonyítják. A törvény értelmében ugyanakkor bűntettnek számít éjjeli vadászaton a célzólézerek, fényerősítős célzást segítő eszközök, infravörös távcsövek és hőkamerák alkalmazása, kivételt képez – a központi hatóság engedélyével – a vaddisznó-, sakál- és rókavadászat. (Agerpres)

Az uniós jóváhagyás szerint a 2014 és 2020 közötti időszakban a vidékfejlesztési tervben összesen 9,472 milliárd euró pályázható. Ebből 8,125 milliárd az uniós költségvetésből, a vidékfejlesztési alapból érkezik, amihez a román állam költségvetéséből 1,347 milliárd eurót kell hozzátenni. Egy év van a teljes összeg lefedésére pályázatokkal, a kifizetések elvégzésére pedig három, a 2022-es évet is beleértve. A vidékfejlesztési pénzekből a közvetlen beruházási és vidékfejlesztési pályázatok kifizetésére 5,84 milliárd eurót különítettek el. Kiegészítő támogatásokra (hegyvidéki, klímavédelmi, zöldítési, illetve ökogazdálkodási kifizetésekre) emellett 3,6 milliárd euró költhető. A beruházási pályázatoknál mostanig mintegy 5 milliárd euró értékben kötöttek meg kifizetési szerződéseket, a sikeres pályázóknak az országos vidékfejlesztési ügynökség 2015 óta 2,86 milliárd eurót fizetett ki. A kiegészítő támogatásokat évente, a területalapú támogatással együtt fizetik a jogosultaknak. Az erre elkülönített 3,6 milliárd euróból a gazdálkodóknak 2,36 milliárd eurót fizetett ki az APIA. (Háromszék)

A fiatal gazdák számára a legjobb hír, hogy sikerült 40 millió euró elhasználatlan összeget azonosítani, amit az el nem költött alapok átcsoportosításával fiatal gazdák megtelepedésének támogatására szeretnének fordítani. A jelen hétéves időszakban erre a célra szánt keretösszeg már tavaly kimerült, így idén nem is lehet pályázni erre az intézkedésre. A minisztérium kiemelten szeretné támogatni a fiatal, 41 év alatti mezőgazdászokat, hiszen az ország – akárcsak a többi uniós tagállam – a földművesréteg elöregedésével küzd. Románia az átlagosnál még rosszabb helyzetben van, a gazdáknak mindössze 3,1 százaléka fiatal, szemben az 5,1 százalékos uniós átlaggal. A 40 millió euró keretösszegű, fiataloknak szóló kiírást már az első negyedévben, márciusban el szeretnék indítani, miután az unió bizottságától megérkezik a jóváhagyás az átcsoportosítására. (Háromszék)

Van még kihasználatlan potenciál a zöldségtermesztésben Hargita megyében, noha a térség nem a legideálisabb a melegkedvelő növényfajták termesztésére. A zöldségtermesztés bővülését mégis inkább a kézi munkaerő, illetve a szakértelem hiánya akadályozza, ámbár – a támogatásnak köszönhetően – a paradicsomtermesztésben már vannak sikertörténetek. Noha nem egy paradicsomtermő vidék Hargita megye, a De minimis nevű támogatásnak köszönhetően a három éve elindított állami programban már 12 gazda termeszt eredményesen fóliaházas paradicsomot a megyében. A programot kibővítették, és már a fokhagymatermesztésre is számottevő juttatást lehet igényelni. Jelenleg három gazda – egy Csíkkarcfalván, kettő Gyergyószárhegyen – termeszt fokhagymát legalább harminc áras területen. Ha elterjed a híre, akkor ennek jövőre jön meg a hatása. (Székelyhon/Gazdaélet)

Januárban folyamatosan, a felgyülemlett mennyiségtől függően szállítják majd el Gyergyószentmiklóson a karácsonyról megmaradt fenyőfákat. A fenyőket helyben ledarálják, és a városi távfűtést biztosító vállalatnál tüzelő lesz belőle. A karácsonyfák kidobását nem, de az egyéb illegális szemétlerakást továbbra is büntetik, hiszen van törvényes módja annak, hogy a különféle hulladékoktól megszabaduljon a lakosság. (Székelyhon/Gazdaélet)

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro