• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9759 RON
  • USD4.6361 RON
  • GBP5.8194 RON
  • HUF1.2736 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Tökfesztivál, Gazdanap

A 2019 október 22-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, A hétvégén VI. alkalommal tartották a tökfesztivált Szovátán. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott jártunk. Kápolnásfaluban VII. alkalommal szerveztek Gazdanapot. Ott készült összeállításunk. Majd az október közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A csíkcsicsói Siló Ferenc a gyümölcsből ízletes párlatokat készít. Vele készült interjúnk. A csíkdánfalvi Vízi Jenő keramikus próbál megfelelni a piaci követelményeknek. Őt hallhatják műsorunk második felében. Ezt követően sorsolunk a hűséges hallgatóink között, de ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat is. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

A Brassó megyei hatóságok megerősítették az első afrikai sertéspestis fertőzést a megyében. Két vaddisznót találtak holtan Homoród község mellett az erdőben, a laborvizsgálatok pedig kimutatták a vírus jelenlétét. A múlt héten Kovászna megyében egy Barót környéki gazdaságnál hét sertés pusztult el és miután a Prahova megyében elvégzett laborvizsgálatok igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét, elrendelték további 37 mangalica kényszerlevágását, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság legfrissebb adatai szerint az afrikai sertéspestis 25 megye 337 településén van jelen 1.100 gazdaságban. További négy megyében kizárólag fertőzött vaddisznókat találtak. Az afrikai sertéspestis 2017 július végi felbukkanása óta Romániában majdnem félmillió sertést vágtak le a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. A hatóságok 11.072 tulajdonost kárpótoltak, összesen 275.900.870 lej értékben. (Híradó)

November 1-jéig a gazdák 80 százaléka megkapja a mezőgazdasági támogatás előlegét. Petre Daea tárcavezető szerint 400 ezer kérés teljesítésére már felkészültek. Az előleget a kis- és nagygazdák egyaránt kapják, függetlenül attól, hogy területalapú vagy állattenyésztési támogatást igényeltek. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) szerint a területalapú támogatások esetében az előleg a végösszeg 75, a vidékfejlesztési támogatásoknál 85 százalékát teszi ki. A növénytermesztés területén az egységes területalapú támogatás (SAPS) 102,6 euró/hektár, a redisztributív támogatás az 1 és 5 hektár, illetve 5 és 30 hektár között 48,7 euró/ha, a klíma-és környezetkímélő gazdálkodás esetében 59,3 euró/ha, a fiatal gazdáknak pedig 31,2 euro/ha jár. Juhok és kecskék esetében, illetve a termeléshez kötött támogatásoknál a felső határérték 17,7 euró/egyed. Az előlegek kifizetése november 30-áig tart, az elszámolásra december 1-jétől kerül sor. (Maszol/Gazdaélet)

Mintegy 400, vadkárral kapcsolatos panaszt jegyeztek eddig idén Maros megyében. Ezek háromnegyede medvére vonatkozik – tájékoztat a Maros megyei Erdőőrség. Szerintük a medvekárok a hivatalos számnál sokkal nagyobbak, a károsultakat ugyanis olykor elbátortalanítják a polgármesteri hivatalok képviselői azzal, hogy ültetvényeiket nem őriztették volna, holott a medvék esetében nincs ilyen előírás. Máskor az emberek nem tudják, mi a károk jelentésének eljárása. (Híradó/Gazdaélet)

A Hargita, Kovászna és Maros megyék számára kiírt pályázat keretében 25 százalékos önrész biztosításával legfeljebb 15 ezer eurós támogatásra pályázhattak a székelyföldi gazdálkodók. 5293 pályázatot nyújtottak be, 21,5 milliárd forintnyi fejlesztési igénnyel. Minden pályázatot egy magyarországi és egy romániai mezőgazdasági szakember bírált el, és többek között a fejlesztés fenntarthatóságát vizsgálták. Plusz pontokat ítéltek a negyven év alatti gazdáknak és az egymással szövetkezőknek. Azért kellett egyes pályázatokat elutasítani, mert a pályázónak adótartozása volt, vagy nem rendelkezett saját földterülettel. Leginkább természetes személyek pályáztak, számuk elérte a 3900-at. Legtöbben mezőgazdasági gépek, eszközök beszerzésére kértek támogatást, és a korábbiakhoz képest jelentősen megemelkedett a tenyészállatok vásárlására benyújtott pályázatok száma. (MTI/Gazdaélet)

A szebeni sóstúró a hetedik romániai termék, amely megkapta az európai oltalom alatt álló földrajzi árujelzést – jelentette be a mezőgazdasági minisztérium. A bejegyzést az Európai Unió Hivatalos Közlönyében közölték. Az új termék ismerte¬tése mellett megjegyzik, hogy a Szeben-Hegyalján legeltető juhászok sóstúróikkal már a 18. században eljutottak a Krím-félszigetig, ugyanakkor jogot szereztek arra is, hogy birkáikat Erdély határain kívül is legeltethessék. A Védett Eredetű Névvel és Földrajzi Behatárolással bíró termékek listáján ezzel együtt három erdélyi termék szerepel, a szebeni szalámi és az ibănești-i sóstúró. (Híradó)

A citrusfélék és más déli gyümölcsök, illetve a juhtúró és a tojás drágult meg a legnagyobb mértékben szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva, derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból. A citrusfélék ára 2,22 százalékkal emelkedett, a juhtúróé 0,88 százalékkal, a tojásé pedig 0,79 százalékkal. Ezzel szemben a burgonya ára 4,18 százalékkal csökkent, a szemespaszulyé 0,05 százalékkal, a friss gyömölcsöké pedig 1,02 százalékkal – szemlézi a statisztikát az Agerpres. Átlagban véve az élelmiszerárak 3,03 százalékkal nőttek szeptemberben január elejéhez viszonyítva, de 0,09 százalékkal csökkentek augusztushoz képest. Ami a nem élelmiszer jellegű iparcikkeket illeti, a cigaretták, az üzemanyagok és a könyvek ára nőtt a legnagyobb mértékben 2018 decemberéhez képest. (Székelyhon/Gazdaélet)

Október 25-e és 27-e között kilencedik alkalommal kerül sor Szovátán a Székelyföldi Vadásztalálkozóra a Marosszéki Közbirtokosság székhelyén. Vadásztrófeák, festmények és vadászfegyverek kiállítása mellett a IV. Székelyföldi Erdélyi Kopó szemlére is sor kerül. Lesz főzőverseny, íjász bemutató és átadásra kerül a Rhédey Claudia díj is. A résztvevők kultúrális műsoron szórakozhatnak. (Gazdaélet)

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro