• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON

Vizsgálat indult az összeomlott Tamási Áron Gimnázium ügyében

Rendőrségi vizsgálat indult a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásépületénél történt, egy halálos áldozatot és három sérültet követelő falomlás ügyében.

A Hargita megyei rendőrség hétfő esti tájékoztatása szerint gondatlanságból elkövetett emberölés és gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával indult nyomozás az ügyben, egy ügyész irányításával. A Hargita megyei katasztrófavédelem közlése szerint négy 15 és 17 év közötti tanulót emeltek ki a leomlott fal romjai közül. Egy fiú meghalt, a három lány közül ketten több sérülést szenvedtek, de eszméletüknél vannak, a harmadiknak súlyos az állapota, ő mesterséges lélegeztetésre szorul.

Székelyudvarhelyen lemondták a karácsonyi vásár színpadi műsorait és koncertjeit, elmarad a szilveszter éjszakára tervezett tűzijáték és zenés program is – közölte a Maszol.ro beszámolója szerint a székelyudvarhelyi városvezetés.

Az Udvarhelyi Hírportál azt írja: elmaradnak a Dr. Palló Imre Művészeti Líceum karácsony előtti hétre tervezett koncertjei. December 19-én, ma este 18 órától lett volna egy kiállítása az iskolának a művelődési házban, ennek idejében emlékeznek meg Sipos Dávid-Gáborról, a 18-ai balesetben elhúnyt fiúról egy-egy szál virággal róva le kegyeletüket.

Ligia Deca oktatási miniszter hétfő este sürgősen összehívta az oktatási minisztérium vezetőségét megvitatni a székelyudvarhelyi intézmény támogatásának módozatait. A minisztérium két képviselője az ülés után a helyszínre utazott.

A közleményben hangsúlyozták, hogy az épületek biztonságossá tételéért az ingatlanok kezelői felelnek. Hozzátették, hogy a minisztérium állandó kapcsolatban áll a Hargita megyei prefektúrával, a katasztrófavédelmi felügyelőséggel és a tanfelügyelőséggel. Ligia Deca miniszter felszólította a helyi hatóságokat, hogy a legnagyobb felelősséggel gondoskodjanak azoknak az épületeknek biztonságáról, amelyekben gyermekek tartózkodnak. Klaus Iohannis államfő tegnap esti Facebook bejegyzésében megrázó tragédiának nevezte a történteket, és az épület falának leomlásához vezető okok tisztázását és a vétkesek megbüntetését követelte.

Kelemen Hunor, RMDSZ elnök tegnap este a Digi24-nek azt nyilatkozta: Romániában nem lett volna szabad megtörténnie a Székelyudvarhelyen történt tragédiának.

Szerinte a hatóságoknak ki kell deríteniük, hogy kik adtak engedélyt a Tamási Áron bentlakásos iskolában folyó munkára, és meg kell büntetni őket. „Nincs nagyobb tragédia egy szülő számára, mint amikor megtudja, hogy a gyermeke meghalt. Ez tragédia, és nem szabadna megtörténnie.” – fogalmazott Kelemen Hunor, hozzátéve: ma reggel az összes intézmény összeül, hogy megnézzék az engedélyeket, mindent, amit ebben az ügyben látni kell, mert a felelősöknek fizetniük kell.

Cristinel Glodeanu Hargita megyei főtanfelügyelő-helyettes hétfőn este az AGRPRES-nek elmondta, hogy a katolikus egyház tulajdonában van és közel 100 diáknak biztosít szállást a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakása, amelynek egyik fala leomlott, maga alá temetve négy gyermeket.

A főtanfelügyelő-helyettes tájékoztatása szerint a tanév kezdetén a prefektúra, a katasztrófavédelem, az egészségügyi igazgatóság közösen ellenőrzött több iskolaépületet a megyében. Hozzátette: a hétfő délutáni falomlás után értesült arról, hogy gondok lehetnek a székelyudvarhelyi bentlakással. Cristinel Glodeanu elmondta, hogy a tanfelügyelőség adatai szerint a Tamási Áron Gimnáziumhoz tartozó három épület közül kettőt a 3-as szeizmikus kockázati osztályba soroltak, a leomlott falú épület azonban nem volt földrengésveszélyesként nyilvántartva.

Az előbbi két ingatlant 2018-2020, illetve 2020-2022 között felújították, az utóbbit azonban nem. Demeter Levente főtanfelügyelő elmondta, hogy a bentlakás Székelyudvarhely több iskolájából, összesen 97 diáknak biztosít szállást. A fal leomlásakor viszonylag kevés gyerek tartózkodott az épületben, akiknek nagy része ki tudott menekülni a szobájából. A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint a leomló fal romjai alá négy, 15 és 17 év közötti diák szorult, az utolsóként kimentett gyerek életét vesztette.

A magyar kormány részvétét fejezi ki az elhunyt gyermek hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kíván –  közölte hétfőn Semjén Zsolt  magyar miniszterelnök-helyettes.

Hozzátette:  Magyarország kormánya minden segítséget megad az épület állapotának stabilizálásához és újjáépítéséhez. A Székelyhon.ro hírportál információ szerint az összedőlt kollégium a Tamási Áron Gimnázium egyetlen, még renoválásra váró épülete volt, miután az utóbbi években a tanintézmény főépületét és a régi zárda épületét is teljesen felújították a magyar állami támogatásoknak köszönhetően.

Laczkó György igazgató a lapnak úgy nyilatkozott: a diákotthon felújítására jövőre érkezhet további anyaországi támogatás, de máris zajlanak halaszthatatlan munkálatok a Márton Áron téren található épület udvarán. A helyi média szerint a leomlott épületrész mellett nemrég árkot ástak, hogy elvezessék a talajvizet és szennyvizet a most részben összedőlt épület alól.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium összeomlott bentlakása romjai alól harmadikként kimentett és a helyszínen újraélesztett leány állapota továbbra is válságos, a Marosvásárhelyi Klinikai Sürgősségi Kórházba szállították – írja a Maszol.

Erre azonban csak intenzív terápiás mentőautóval volt lehetőség még hétfőn este, mert az időjárási körülmények miatt a mentőhelikopter nem repülhetett. Az Uh.ro hírportálnak Mariana Moldovan-Negoiță, Marosvásárhelyi Klinikai Sürgősségi Kórház sajtószóvivője hétfőn késő este elmondta, a lány mélykómában, újraélesztés utáni állapotban van.

Az orvosok vizsgálják a további kezelési lehetőségek megállapítása érdekében. A romok alól negyedikként kiemelt 17 éves fiú életét a mentők már nem tudták megmenteni, a fiatal a helyszínen belehalt sérüléseibe. Két másik diáklányt a székelyudvarhelyi kórházban kezelnek.

Marcel Ciolacu miniszterelnök is megszólalt a székelyudvarhelyi tragédia kapcsán. A kormányfő újságírói kérdésekre válaszolva kijelentette: várják a történtek kivizsgálásának eredményét.

„A bűnösök kivétel nélkül fizetni fognak” – jelentette ki Ciolacu. Mint mondta, a  hatóságok tették a dolgukat a mentés során. Hozzátette:sajnálatos, hogy egy fiú életét vesztette.

Közben az osztályok egymást váltva érkeztek a Tamási Áron Gimnázium elé, ahol mécseseket gyújtottak a tegnap tragikus körülmények között elhunyt diáktársuk emlékére.

A tanintézetben az oktatást ma felfüggesztették. Az osztályközösségek egymás után érkeztek az épület elé, ahol a tragédia történt, mécseseket gyújtottak, majd néhány perc múltán átadták a helyüket a következő diákcsapatnak.

Forrás: Agerpres/Digi24/MTI/Maszol


december 19, 2023