• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9485 RON
  • USD4.5545 RON
  • GBP5.6239 RON
  • HUF1.2992 RON
Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Ünneplő tömeg lepte el Sepsiszentgyörgy főterét

Szerdán, Sepsiszentgyörgyön benépesült a piros-fehér-zöld színű szívekkel és kokárdákkal díszített főtér. Fiatalok és idősek, családok és baráti társaságok magyar és székely zászlókat lengetve gyűltek össze, hogy megéljék a közösségi érzést és tisztelegjenek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

Délelőtt a város vezetői és iskolák tanulói megkoszorúzták a sepsiszentgyörgyi emlékhelyeket, majd délután a város két széléről, a Szemerja és Állomás negyedekből indult a lovas, zászlós felvonulás, amelyhez csatlakoztak a városlakók, így sokan érkeztek meg a főtérre. Hagyomány szerint a város vezetői, intézmények, politikai és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták az Erzsébet parkban lévő 1848–49-es honvédemlékművet.

A főtéren Antal Árpád polgármester és Varga Judit magyarországi igazságügy miniszter mondott ünnepi beszédet majd Adorjáni Dezső Zoltán, az Evangélikus–Lutheránus Egyház püspöke áldotta meg az ünneplőket.

A főtéri színpadon a Mikes Kelemen Líceum, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Református Kollégium, a Székely Mikó Kollégium diákjai, valamint a rétyi Kováts András Ifjúsági fúvószenekar, az Egyesített Kórus és a Kincskeresők Néptáncegyüttes adtak ünnepi műsort. Sepsiszentgyörgyön a március 15-i ünnepség a magyar és székely himnuszok eléneklésével ért véget.

Antal Árpád: Az, hogy Románia még egyben van, a mi érdemünk is.

Az, hogy Románia még egyben van, a mi érdemünk is, mert nem akartunk konfliktust, fogalmazta meg március 15-i, ünnepi beszédében Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere felidézte, hogy a világégés utáni békével új államok jöttek létre: Csehszlovákia, Jugoszlávia, a Szovjetunió, Románia. De majdnem az összes szétesett, mert nem tisztelték egymást az ott élő emberek.

Erős mondat, bajom is lehet belőle, de akkor is ki kell mondani: az, hogy Románia még egyben van, a mi érdemünk is, mert nem akartunk konfliktust – mondta az elöljáró.

Antal Árpád hozzátette: Erdély, Székelyföld, Szentgyörgy az otthonunk, anyanyelvünk magyar, hitünk az Istené, a szívünk pedig a szabadságé. Megvédjük, mert szeretjük szülőföldünket. Nem kicsit. Nagyon!“, zárta ünnepi beszédét Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Varga Judit: Sok minden megváltozott vagy átalakulóban van.

Az Európai Unió jövője attól függ, képes lesz-e hidat építeni az eltérően gondolkodók között, fogalmazta meg Sepsiszentgyörgyön, a március 15-i ünnepi beszédében Varga Judit.

Magyarország igazságügy minisztere elmondta: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után sok víz lefolyt a Dunán és az Olton, azóta sok minden megváltozott vagy átalakulóban van.

Varga Judit szerint az elmúlt évek válságai, a világjárvány, a migráció és háború, felfedték az Európai Unió gyengeségeit, megmutatták, hogy vészhelyzetben cselekvőképes nemzetekre van szükség. Olyan unióban hiszünk, amely egyenrangú nemzetek önkéntes együttműködésén alapul. Legyen béke, szabadság és egyetértés”, zárta ünnepi beszédét Varga Judit.

Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt


március 16, 2023