• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6500 RON
  • GBP5.8180 RON
  • HUF1.2774 RON
Fotó: Unian

Újabb támadás érte a kijevi energiainfrastruktúrát

Ukrajna-szerte légi riadóval kezdődött a mai nap – számolt be az N-Tv német hírtelevízió kijevi tudósítója a Twitter-oldalán ma reggel.

Az orosz csapatok új támadást indítottak a kijevi energiainfrastruktúra ellen – számolt be az Ukrajinszka Pravda is. Beszámolójuk szerint reggel fél 9 körül Kijev lakói robbanást hallottak kelet felől, és a lakóházakban kialudtak a fények. Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője azt mondta, eddig három találat érte a város bal partján lévő energiaellátó létesítményeket.

Az orosz hadsereg ma reggel ismét rakétákat lőtt Harkivra, az eddigi információk szerint a város egyik ipari vállalkozásának területe áll támadás alatt – számolt Igor Terekhov, a város polgármestere. A harkivi metró közlekedését a támadások miatt átmenetileg leállították, a lakosok az állomásokat menedékként használják. Megfigyelők szerint az oroszok célja a támadásokkal az, hogy megszűnjön az áramellátás Ukrajna nagyobb városaiban, és így megtörjék az ukránok ellenállását.

Legkevesebb két ember életét vesztette az egyik kijevi energiaellátó létesítmény elleni mai orosz rakétacsapásban – közölte a kijevi ügyész irodája a Reuters jelentése szerint.

Eddigi értesülések szerint egy harmadik személy megsérült a támadásban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mai Twitter-bejegyzésében közölte, hogy az orosz légitámadások október 10. óta Ukrajna elektromos erőműveinek 30 százalékát lerombolták – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegram-csatornán bejelentette, hogy részlegesen korlátozzák a víz- és áramszolgáltatást az ukrán fővárosban az alapvető energetikai infrastruktúra két létesítményének megrongálódása miatt. Mint írta, a helyszínen a balesetelhárító mentőszolgálat munkatársai dolgoznak. Arra kérte a fővárosi lakosokat, hogy a lehető legtakarékosabban használják a villanyáramot és a vizet.

Megsemmisült az október 10-e óta zajló orosz csapássorozatban az ukrán energiarendszer csaknem 30%-a – számolt be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az orosz hadsereg október 10-e óta rakétákkal és iráni kamikáze drónokkal támad több ukrán várost, és kifejezetten az ország energiahálózatát vették célba. Az orosz támadássorozat egyik ürügye az október 8-ai robbantás a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő kercsi hídon, melynek máig tisztázatlanok a körülményei. Az orosz bombázások főként Ukrajna középső és északi régióiban rombolták az energetikai infrastruktúrát, de az áramrendszer helyzete ellenőrzés alatt áll, és a javítócsapatok javítják a károkat – közölte az ukrán hálózatüzemeltető.

Forrás: MTI/Euronews


október 18, 2022