• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON
Fotó: U.S. Air Force

Újabb légicsapást mért a jemeni húszi lázadókra az amerikai és a brit légierő

Újabb közös akciót hajtott végre a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen – jelentette be az éjjel a londoni védelmi minisztérium.

A tárca hivatalos közleménye szerint a légitámadásban a brit királyi légierő négy harci repülőgépe és két légi üzemanyag-utántöltő repülőgép vett részt. A brit gépek Paveway IV típusú precíziós irányított bombákkal támadtak két húszi katonai létesítményt a jemeni főváros repülőtere közelében.

Nem sokkal az akció előtt a Downing Street bejelentette, hogy Rishi Sunak brit kormányfő és Joe Biden amerikai elnök telefonon tárgyalt egymással, és megállapodtak abban, hogy a két ország a nemzetközi partnerekkel együttműködve folytatja erőfeszítéseit a húszik által a vörös-tengeri hajózás ellen elkövetett támadások megakadályozása, a támadók elrettentése érdekében. A brit és az amerikai légierő legutóbb január 11-én hajtott végre közös akciót a húszik katonai létesítményei ellen.

A jemeni húszi lázadók ma bejelentették, hogy megtorolják az Egyesült Államok és Nagy-Britannia erői által az állásaik ellen mért csapásokat.

A lázadók egyik szóvivője az X-en megerősítette, hogy az éjszaka az amerikai-brit erők összesen 18 légicsapást hajtottak végre a húszik ellenőrizte térségben. A szóvivő mindazonáltal nem részletezte, milyen megtorlást terveznek és áldozatokról sem beszélt.

Grant Shapps brit védelmi miniszter külön közzétett személyes tájékoztatójában önvédelmi akciónak nevezte a fellépést. A tárcavezető szerint ugyanis a húszi lázadók által a vörös-tengeri hajózás ellen elkövetett sorozatos támadások továbbra is veszélyeztetik a hajózó személyzetek tagjainak életét, és a hajóforgalomban okozott fennakadás tűrhetetlen költségekkel terheli az egész világgazdaságot. A lázadók e támadásokat Izrael Gázai övezet ellen vívott háborújával és a palesztinok iránti szolidaritással indokolják.

A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britannia szükség esetén habozás nélkül kész újabb önvédelmi válaszlépésekre a jemeni húszi lázadók ellen.

Rishi Sunak, aki a brit és az amerikai légierő által a húszik jemeni katonai létesítményei ellen előző éjjel végrehajtott, összehangolt légitámadásokról tájékoztatta kedden a londoni alsóház képviselőit, kijelentette: egyszerűen fenntarthatatlan az a helyzet, hogy a szövetségesek a már elindított húszi támadásokat próbálják folyamatosan elhárítani a Vörös-tengeren.

Hozzátette: a húszik a január 11-én végrehajtott előző brit-amerikai akció óta is legalább tizenkét támadást intéztek a vörös-tengeri hajóforgalom ellen, a legutóbbit éppen hétfő éjjel, röviddel az újabb közös brit-amerikai művelet előtt.

Forrás: MTI/hirado.hu


január 23, 2024