• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON
Fotó: AFP

Túl van az életveszélyen Robert Fico szlovák kormányfő

Stabil, de továbbra is nagyon súlyos Robert Fico szlovák kormányfő állapota az öt órán át tartó műtét után – jelentette be ma Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a besztercebányai kórházban.

A kórház igazgatóhelyettese szerint a miniszterelnököt két orvosi csapat műtötte, és továbbra is az intenzív osztályon fekszik. Amennyiben a szlovák miniszterelnök sérülései miatt hosszabb kezelésre szorulna, a vonatkozó szabályozás szerint feladatai ellátását a négy miniszterelnök-helyettes egyike venné át, a szlovák sajtó Robert Kalinákot tartja a legesélyesebbnek e feladat ellátására.

Túl van az életveszélyen Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki ellen tegnap merényletet követtek el Nyitrabányán.

A szlovák média szerda késő este közölte, hogy befejeződött Robert Fico szlovák miniszterelnök műtétje. A TA3 hírtelevízió beszámolója szerint a besztercebányai Roosevelt kórházban elvégzett beavatkozás közel négy órán át tartott.

A sajtóban idézték Tomas Taraba miniszterelnök-helyettest, aki a BBC brit közszolgálati műsorközlőnek úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint a műtét sikeres volt, az egyik golyó a gyomrába fúródott, míg egy másik egy ízületet ért. Robert Fico ellen a szlovák kormány tegnapi kihelyezett ülése után követett el lőfegyveres merényletet egy idősebb férfi, akit a helyszínen azonnal őrizetbe vett a rendőrség.

A támadás megrázta és sokkolta az országot, mély politikai megosztottságot mutat Szlovákiában. A kampány során Robert Fico pártját, a SMER-t azzal vádolták, hogy leépíti a demokráciát, ő és pártja pedig azzal vádolták az ellenzéket, hogy kiárusítja az országot a Nyugatnak.

71 éves lévai író a merénylő – írja az Újszó.

Juraj Cintulának több verseskötete is megjelent, illetve korábban dolgozott egy biztonsági szolgálatnál is, és ő maga is volt támadás áldozata. A férfit a lövések leadása után azonnal lefegyverezték. A Progresszív Szlovákia cáfolja azokat az álhíreket, hogy a támadó a mozgalmuk tagja volt.

Hozzátették, semmilyen kapcsolat nincs köztük és a lövöldöző között. Mint azt a VSquare oknyomozó portál írja, az elkövető korábban kapcsolatban állt egy olyan szlovák paramilitáris szervezettel, ami leginkább orosz ideológiák szerint volt vezérelt.

Megerősítik a pozsonyi parlament és képviselőinek védelmét.

A Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen elkövetett lőfegyveres merényletre reagálva megerősítik a pozsonyi parlament és képviselőinek védelmét – jelentette a törvényhozás kommunikációs irodájára hivatkozva a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség.

Az intézkedés visszavonásáig beszüntetik a pozsonyi törvényhozás épületének látogathatóságát, a parlament munkáját pedig május 21-ig berekesztik – közölte a szlovák törvényhozás kommunikációs irodája.

A vezető európai politikusok elítélték a támadást.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Rishi Sunak brit miniszterelnök, Petr Pavel cseh elnök, Věra Jourová uniós biztos és Olaf Scholz német kancellár is határozottan elítélte a Robert Fico miniszterelnök elleni támadást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök felháborítónak nevezte a Robert Fico elleni merényletet – közölte a Kreml. Putyin szerint „ez a förtelmes bűncselekmény nem igazolható”. Marcel Ciolacut mélyen megdöbbentette, hogy meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt. Klaus Iohannis államfőt ‘sokkolta’ a hír, hogy rálőttek Robert Fico szlovák miniszterelnökre, és határozottan elítéli az ilyen jellegű szélsőséges cselekedeteket. Orbán Viktor magyar miniszterelnök közölte, imádkozik barátjáért.

Forrás: MTI/Euronews/Agerpres


május 16, 2024