• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9765 RON
  • USD4.6373 RON
  • GBP5.8018 RON
  • HUF1.2662 RON

Több mint félmillió ügyet oldottak meg az ügyészek tavaly

Közel 2 millió bűnvádi eljárás volt folyamatban az elmúlt évben – fejtette ki ma a legfőbb ügyész 2017-es évi tevékenységi beszámolója ismertetésekor.

Tavaly országos szinten 1.752.062 bűnvádi eljárás volt folyamatban, amelyek közül közel 540.000-et oldottak meg az ügyészek, 59.839 személy, köztük 3.882 kiskorú ellen vádat emeltek – mondta el Augustin Lazăr legfőbb ügyész, a legfőbb ügyészség 2017-es éves tevékenységi mérlegének bemutatásán.

A főügyész elmondta, rendkívül nagyszámú, összetett, sok területet felölelő, sok személyt érintő ügyről van szó, amelyek egy része befolyásolta Románia legújabb kori történelmét. Hozzátette, azok közül, akik ellen vádat emeltek, legtöbben, 20.380-an, a közlekedés biztonsága ellen vétkeztek, az érintettek több mint fele alkohol, vagy egyéb tiltott anyag hatása alatt ült a volán mögé. 6.092 vádlottat előzetes letartóztatásba helyeztek, ugyanakkor 1.036-ot jogerősen felmentettek.

A legfőbb ügyészség igyekezett lojálisan és a törvény által megszabott keretek között együttműködni a többi hatalmi ággal – jelentette ki Augustin Lazăr legfőbb ügyész ma, az általa vezetett intézmény 2017-es évi tevékenységi beszámolójának ismertetésekor.

Augustin Lazăr kifejtette, az alkotmánybíróság tavaly a joggyakorlatban szentesítette az alaptörvénynek az államhatalmi ágazatok kölcsönös tiszteletét és lojális együttműködésének elvét leszögező cikkelyét, például azzal a 2017. október 3-ai döntéssel, mely leszögezte, hogy a legfőbb ügyészség jogszerűen járt el, amikor úgy döntött: nem létezik olyan törvény, amely alapján egy parlamenti vizsgálóbizottság megkaphatna bizonyos bűnügyi dossziékat, az eljárás bármely stádiumában is legyenek azok.

Az elnök szerint szokássá vált a zavarkeltés

Romániában szokássá vált, hogy szándékosan zavart keltsenek az ügyészek státuszával kapcsolatban azért, hogy gyengítsék ezek függetlenségét – jelentette ki Klaus Iohannis államfő ma, a legfőbb ügyészség 2017-es éves tevékenységi beszámolójának bemutatásán.

Klaus Iohannis kifejtette, szokássá vált Romániában, hogy az ügyészek státuszát vitassák, és ez ügyben gyakran hivatkoznak a román alkotmány azon cikkelyére, amely szerint az ügyészek az igazságügyi miniszter fennhatósága alatt fejtik ki tevékenységüket. Az államfő arra is felhívta a figyelmet, hogy az alkotmány szerint a miniszter fennhatósága alatt, és semmi esetre sem a miniszter alárendeltségében dolgoznak az ügyészek. Ez nem más, mint az ügyészek függetlenségének gyengítésére tett kísérlet – hangsúlyozta az államfő.


március 7, 2018