• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9710 RON
  • USD4.5892 RON
  • GBP5.7967 RON
  • HUF1.2597 RON
Fotó: AFP/Miguel Medina

Szigorúbb óvintézkedések sorát jelenti be több ország

Szerte a világon újabb és újabb szigorú intézkedéseket vezettek be ma is, hogy lassítsák az új típusú koronavírus terjedését, határlezárásokat, utazási és gyülekezési korlátozásokat foganatosítottak.

A szaúd-arábiai kormány szombaton bejelentette, hogy március 15-től kezdődően két hétre felfüggeszti az összes nemzetközi repülőjáratot. Az országban eddig 86 embert diagnosztizáltak koronavírussal. Az iszlám vallás legszentebb helyei közé tartozó Mekkát és Medinát már korábban lezárták a zarándokok előtt a járvány terjedése miatt.

Az Egyesült Arab Emírségekben március végéig bezárták a szórakozóhelyeket és a turisták által látogatott éttermeket, Abu-Dzabíban pedig felfüggesztették a nyilvános rendezvényeket is. A polgárháború sújtotta Jemenben a síita húszi lázadók elrendelték a tanév idő előtti lezárását. Az Egészségügyi Világszervezet a héten a Twitteren azt írta, hogy egyelőre nincs hivatalos koronavírusos eset Jemenben, ahol azonban a kolera, az éhínség és a torokgyík szedi áldozatait, az egészségügyi rendszer pedig romokban hever az ötödik éve tartó polgárháború miatt.

A latin-amerikai térség országai is szigorítanak

A latin-amerikai térség országai is drasztikus intézkedésekre kényszerülnek a járvány terjedése miatt.
Kolumbia lezárja a határát Venezuelával, és hétfőtől nem engedi be területére azokat a látogatókat, akik az elmúlt két hétben Európában vagy Ázsiában jártak. A chilei elnök tilalmat rendelt el az ötszáz főt meghaladó nyilvános rendezvényekre, és ezzel Chile is csatlakozott számtalan országhoz, ahol hasonló intézkedéseket foganatosítottak lassítandó az egészségügyi rendszereket túlterhelő kór terjedését.
Az indonéziai hatóságok úgy döntöttek, hogy a fővárosban, Jakartában két hétre bezárják az iskolákat, és áttérnek a távoktatásra. A Fülöp-szigeteken a 12 milliós Manilában és környékén este nyolctól hajnali ötig kijárási tilalom van érvényben.

Magyarországon hétfőtől bezárnak az iskolák

Orbán Viktor magyar miniszterelnök bejelentette, tantermen kívüli, digitális munkarend lesz érvényben. Olyan tanítási módok lesznek, amelyek nem igényelnek személyes jelenlétet. A koronavírus elleni védekezés érdekében Izraelből sem léphetnek be külföldiek Magyarország területére. A magyar kormányfő ezt azzal indokolta, hogy az újonnan megbetegedettek között vannak, akik Izraelből érkeztek. Így Irán, Kína, Dél-Korea és Olaszország után Izraelből sem mehetnek Magyarországra külföldiek. Csehországban bezárnak minden kiskereskedelmi egységet és vendéglátóhelyet. Ezek már ma reggel sem nyithattak ki. Ez alól csak a szupermarketek, a benzinkutak, a gyógyszertárak, az elektronikai cikkeket, valamint az állateledelt árusító boltok és az újságárusok a kivételek.

Ausztria több helyen, lezárta a határt Magyarország felé

Az ausztriai Tirol tartományban az összes sípályát bezárták, miután 19 koronavírus-fertőzöttet jelentettek a térségben. A sípályák mellett az összes szálláshelyet is bezárják hétfőtől. Az új típusú koronavírus terjedése miatt külföldi állampolgárok vasárnap éjféltől nem léphetnek be Csehországba, a cseh állampolgárok pedig nem utazhatnak külföldre.

Szlovákia valamennyi határátkelőhelyén újra bevezették a határellenőrzést. Az országba csak azokat engedik be, akiknek állandó vagy ideiglenes szlovákiai lakcímük van. Ezzel együtt leállították a nemzetközi vasúti- és buszforgalmat.

Lengyelország ideiglenesen visszaállítja a teljes határellenőrzést

A Covid-19-fertőzés megelőzése érdekében Lengyelország ideiglenesen visszaállítja a teljes határellenőrzést, nem engednek be külföldieket az országba – jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő a koronavírus-helyzet kezelésére létrehozott válságstáb tegnapi tanácskozása után.

A külföldről hazatérő lengyel állampolgárok, illetve a lengyelországi tartózkodási és munkaengedéllyel rendelkező külföldiek számára lehetővé teszik a határátlépést személygépkocsival, de 14 napos karanténba helyezik őket – mondta Mateusz Morawiecki. A nemzetközi repülő- és vonatjáratokat vasárnapra virradóan leállítják. A LOT lengyel állami társaság e kapcsán később közölte: vasárnaptól kezdve tíz napra felfüggeszti az összes, Lengyelországról és Magyarországról induló nemzetközi járatát.

15 napos szükségállapotot rendeltek el a spanyol hatóságok

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az intézkedés céljának azt nevezte, hogy mozgósítani tudják az állam erőforrásait a koronavírus-fertőzés további gyors terjedésének megfékezésére. Szerinte nagyon kemény hetekre lehet számítani, nem zárható ki, hogy a jövő héten már a 10 ezret is meghaladja a betegek száma.

Az országban 24 óra alatt több mint ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, pénteken már túllépte a 4200-at. A járványnak eddig 120 halálos áldozata van. A szükségállapot elrendelésével a madridi kormány rendkívüli intézkedéseket vezethet be: például korlátozhatja az emberek szabad mozgását, teljes városokat, tartományokat zárhat le vagy akár az egész országot; beavatkozhat a kereskedelembe és az iparba; átcsoportosíthat embereket kulcsfontosságú pozíciókba vagy nyugdíjban lévőket visszahívhat dolgozni. Spanyolországban még csak egyszer vezettek be szükségállapotot, 2010-ben, amikor a légi irányítók sztrájkja miatt le kellett zárni a spanyol légteret.

Forrás: MTI/Agerpres/Euronews


március 14, 2020