• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9754 RON
  • USD4.6739 RON
  • GBP5.8294 RON
  • HUF1.2669 RON
Fotó: Belügyminisztérium

Szigorítják a kijárást

Szigorítottak a koronavírusjárvány idején a lakhely elhagyáson, jelentette be ma esti rendkívüli sajtótájékoztatóján Marcel Vela belügyminiszter. A most elfogadott intézkedéscsomag holnap este 10 órakor lép hatályba.

A szociális távolságtartásra vonatkozó szigorításokat bevezető, 2-es számú katonai rendelet ideiglenesen felfüggeszti a fogorvosi rendelők működését, kizárólag a sürgősségi beavatkozások engedélyezettek. Ideiglenesen bezárnak azok a kereskedelmi egységek, amelyekben több bolt működik, ez az intézkedés érinti például a mall-okat, amelyekben csak a gyógyszertárak, élelmiszerüzletek és ruhatisztítók tarthatnak nyitva. A rendelet értelmében reggel 6 és este 10 óra között csak azok az utazások javasoltak, amelyek a munkába járást, az alapvető élelmiszerek beszerzését, a halaszthatatlan orvosi vizsgálatokat, gyerekfelvigyázást, temetést, a háziállatok sétáltatását valamint a lakhely melletti egyéni sporttevékenységet célozzák. Kerülni kell a három főnél nagyobb, csoportos utazásokat, az utcákon és tereken sem alakulhat ki három fősnél nagyobb csoport, csak abban az esetben, ha annak tagjai egy háztartásban élnek. Az egyházi szertartások kizárólag online engedélyezettek, temetésen is legfeljebb nyolc személy vehet részt. Este 10 és reggel 6 óra között tilos a lakhely elhagyása.

Raed Arafat a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a szociális távolságtartás célja, hogy a koronavírusjárvány ne terhelje le a hazai egészségügyi rendszert. Hangsúlyozta, az ajánlott intézkedéseket a lakosság a közösség érdekében vegye kötelező érvényűnek.

Egy kijárási tilalmat elrendelő jogszabálytervezetet egyébként már tegnap megszellőztetett a sajtó, akkor azonban a belügyminisztérium hangsúlyozta, csak munkapéldányról van szó, amelyet meg kell vitasson az Országos Különleges Katasztrófavédelmi Bizottság műszaki tudományos csoportja.

A hét folyamán mind Klaus Iohannis államfő, mind Ludovic Orban miniszterelnök az intézkedések szigorítását szorgalmazta a Covid-19 pandémia visszaszorítása érdekében. Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár pedig Facebook-bejegyzésben kérte az állampolgárokat arra, hogy függesszen fel minden, nem alapvetően szükséges tevékenységet. Ennek előzménye, hogy szombaton a tavaszias időjárás miatt a hatósági ajánlásokat figyelmen kívül hagyva ellepték az emberek a parkokat, nagy számban voltak az utcán az idősek is, akikre különösen nagy veszélyt jelent a Covid-19 vírus. A Ro-alert rendszeren keresztül is értesítették a hatóságok az állampolgárokat arról, hogy a pandémia idején különösen fontos a szociális távolságtartás, ellenkező esetben nagy eséllyel válhatnak fertőzöttekké.

Marcel Vela belügyminiszter ma esti sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a hatósági intézkedéseknek köszönhetően egyelőre nem terjed széles körűen a koronavírus Romániában – nem igazoltak sehol közösségi fertőzést.

A szaktárcavezető, aki a szükségállapot idején egyfajta szuperminiszterelnöki hatáskörökkel rendelkezik, emlékeztetett azokra az intézkedésekre, amelyeket a járvány visszaszorítása érdekében hoztak: a belügyminisztérium hat hónapra alkalmazott új munkaerőt, kidolgozták a karantén és az otthoni elkülönítés szabályait, valamint a katonai ügyészség és rendőrség szabályzatát a szükségállapot idejére. A belügyminisztérium alárendeltségébe vonták a helyi rendőrséget és sürgősségi kormányrendelettel módosították a Büntető törvénykönyvet.


március 21, 2020