• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON

Szerdán kezdődik Bukarestben az Európai Néppárt kongresszusa

Holnap kezdődik, és két napig tart Bukarestben az Európai Néppárt kongresszusa, a politikai rendezvényt a Romexpo kiállítási központban tartják.

Az eseményen az EU tizenegy állam- és kormányfője, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke is részt vesz. A tanácskozás első napján EU-n kívüli európai vezetők, néppárti politikusok is felszólalnak, mint például Maia Sandu, a Moldovai Köztársaság elnöke vagy Viola Amherd svájci államfő.

A felmérések szerint az EU vezető politikai erejének számító Európai Néppárt bukaresti kongresszusán kezdi el a kampányát a júniusi európai parlamenti választásokra.

Az eseményen Ursula von der Leyen 65 éves német politikus, az Európai Bizottság jelenlegi vezetője lesz majd reflektorfényben, aki az EPP egyedüli jelöltjeként újabb öt évre elnyerheti az EU végrehajtó testületének elnöki tisztségét. Ursula von der Leyen volt az első nő az Európai Bizottság élén, amikor 2019-ben megválasztották a tisztségre.

Jelenleg mintegy 32.000 uniós alkalmazottat irányít, és az EU politikai napirendjének nagy része az ő hatáskörébe tartozik. Az Európai Bizottság elnökeként gyakran képviseli az EU-t szinte az összes jelentős nemzetközi csúcstalálkozón, például a G7-ek és a G20-ak értekezletein. A Forbes amerikai magazin nemrégiben Ursula von der Leyent a ‘világ legbefolyásosabb nőjének’ nevezte.

A Nemzeti Liberális Párt Európai Néppárton belüli fontosságának az elismerése, hogy Bukarestet választották a kongresszus helyszínéül – jelentette ki Nicolae Ciucă ma a Manfred Weber az Európai Néppárt elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón.

Szerinte ez elismerése annak, hogy a Nemzeti Liberális Párt jelentős szerepet tölt be a jobbközép pártcsaládban. Ugyanakkor elismerése Románia fontosságának a szolidaritás, az egység és az Európa jövőjével kapcsolatos döntések és intézkedések tekintetében – tette hozzá. Manfred Weber az Európai Néppárt szerdára és csütörtökre beütemezett kongresszusára érkezett a román fővárosba. Ma megbeszélést folytatott a Nemzeti Liberális Párt elnökével az alakulat székházában.

Bukarest a következő két napban Európa politikai fővárosa lesz – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke mai sajtótájékoztatón.

Kifejtette, hogy az Európai Néppárt jelenleg a legnagyobb politikai erő az Európai Parlamentben, Európa legtöbb választott helyi képviselője ehhez a pártcsaládhoz tartozik. Az EPP elnöke szerint több érv is szólt amellett, hogy Bukarestben tartsák az alakulat kongresszusát, többek között az, hogy két erős vezetője is van Romániában, Klaus Iohannis államfő és Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt elnöke de Bukarest mellett szólt az is, hogy az EPP Kelet-Európában is a jobbközép irányzatot képviseli, illetve, hogy Románia közel van Ukrajnához.

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke ma kijelentette, támogatja, hogy közép- vagy kelet-európai személy kerüljön az EU vezetői közé.

A politikus az EPP szerdán és csütörtökön Bukarestben zajló kongresszusára érkezett a román fővárosba, ahol közös sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Liberális Párt elnökével, Nicolae Ciucával. Manfred Weber szerint elfogadhatatlan, hogy az uniós intézmények élén nincs egyetlen közép-kelet-európai vezető sem, ezen a következő mandátumban változtatni kell.

Az EPP elnöke azt mondta, Romániát egész Európában tisztelik, és bámulatosnak nevezte Klaus Iohannis államfő tíz éven át tartó elnökségének eredményeit, amelyek közül a jogállamiságot, a korrupcióellenes harcot és a gazdasági sikereket emelte ki. A Nemzeti Liberális Párt Nicolae Ciucával és Klaus Iohannis államfővel megmutatta, hogy Romániát európai szinten tisztelik

. A két vezető szava számít Európában, amikor fontos kérdésekről tárgyalnak – fogalmazott Manfred Weber. Nyomatékosította ugyanakkor, hogy nincs beleszólása az EU leendő vezetői megválasztásának demokratikus folyamatába. Az EPP elnöke arra kérte a liberális pártiakat, hogy olyan jelölteket indítsanak az európai parlamenti választási listájukon, akik hozzáértőek, és Románia érdekeit védik.

Forrás: Agerpres



március 5, 2024