• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9765 RON
  • USD4.6156 RON
  • GBP5.7819 RON
  • HUF1.2855 RON

Szentté avatják ma a Vatikánban XXIII. János és II. János Pál egykori pápákat

Az avatási ceremóniára 1 millió zarándokot várnak Rómába. A Szent Péter téren mintegy hatezer pap lesz jelen és ugyanekkora lesz a több mint kilencven hivatalos állami delegáció összlétszáma is. A szentté avatást az egész világon 2 és fél milliárdan követik majd.

A XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatására Rómába érkezett zarándokok már hajnalban teljesen elfoglalták a Szent Péter térre vezető utcákat.

A kordonoknál felgyülemlett tömeg azt kiabálta, engedjék be őket. Tapssal, imával és énekkel adtak nyomatékot követelésüknek, hogy nyissák ki a kapukat. Amikor ez megtörtént, olaszok, lengyelek, franciák, magyarok és a világ minden részéből érkezett zarándokok futva indultak el a térre, apácák és hátizsákos
fiatalok siettek egymás mellett. Hatalmas tömeg zúdult a térre, a kordonoknál álló rendőrök csoportokban igyekeztek átengedni őket, de a tömeg néha erősebbnek bizonyult. Az emberek egyébként türelmesen és boldogan igyekeztek Róma minden utcáján a tér felé. Sokan az Angyalvár előtti téren éjszakáztak hálózsákokban. Az olasz polgári védelem emberei vizet osztanak, a kerekes székes zarándokokat a térnek az oltár közeli részébe segítik. Az internet- és mobilszolgáltatás a Vatikán egész környékén akadozik a telítettség miatt.

XXIII. János és II. János Pál pápák szentté avatásának előestéjén Erdő Péter bíboros szentmisét mutatott be a Rómába érkezett mintegy ezer magyar zarándoknak a Santo Stefano Rotondo templomban.

Teljesen megtelt magyar zarándokokkal a Colosseumtól nem messze levő római körtemplom, amelyet magyar szentek ábrázolása is díszít. A magyar nyelvű misét Erdő Péter bíboros mutatta be. A szertartáson mások mellett részt vett Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Böcskei László nagyváradi püspök és Tamás József gyulafehérvári segédpüspök is . Homíliájában Erdő Péter arról beszélt, hogy XXIII. János és II. János Pál idején az egyház bátorságot kapott. “Emberi mérték szerint kockázatos vállalkozás volt a II. Vatikáni Zsinat összehívása (…ezzel) új, alkotó korszak kezdődik az egész egyház számára. Ez érett be, ez hozott termést II. János Pál szolgálata idején” – fogalmazott a bíboros. Idézte II. János Pál első pápai miséjének mondatát idézte, amelyben a lengyel pápa azt kérte a hívőktől, “ne féljetek!”.

A mise után a magyar zarándokok nagy része elindult a Vatikán irányába, hogy az éjszakát a római utcákon töltve ma hajnalban az elsők között próbáljon meg bejutni a Szent Péter térre a szentté avatásra.
MTI

 



április 27, 2014