• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON
Fotó: Cloud Youth Festival

Hétvégén zajlott a Cloud Youth Festival harmadik kiadása

A csíkszeredai Cloud Youth Festivallal elindult az idei fesztiválszezon.

Az eseményen a fiatalok nemcsak bulikon és koncerteken vehettek részt, hanem különböző előadásokon és workshopokon is, akik pedig ezekre a programpontokra is ellátogattak nem bánták meg, hanem hatalmas lelkesedéssel tanultak a bakelitlemezekről vagy éppen a graffitikról. De a médiát, közösségit médiát vagy éppen párkapcsolatokat feldolgozó előadásokat is figyelemmel követték. Az idei évben érzhető volt, hogy az esemény tényleg a fiatalokat célozza, nekik szól, emelte ki Boér-Markó Orsolya, a Cloud Youth Festival főszervezője.

Van úgy, hogy egy pálya, egy hivatás már kisgyermekkorában megragadja az embert. Így találta meg Csemer Boglárkát, Boggie-t, a zene, aki az Eurovíziós dalfesztiválon is képviselte Magyarországot 2015-ben, Parfüm című dalával. Az énekesnő elmondása szerint már hároméves korában tudta, hogy a zene az ő útja és ebből most sem enged. Elvesztegetett idő egy stúdióban főzőcskézni vagy társasjátékozni, miközben énekelni is lehetne, mondta Csemer Boglárka, aki édesanya alkoholizmusáról is nyíltan beszélt rádiónknak!

A fiatalok vágynak a pezsgő, nagyvárosi életre, ugyanakkor sokan vannak, akik ezt csak egy fejezetként képzelik el az életükben, idővel a közösség, annak hangulata, hazahívja őket. Az oktatás mellett azonban beszélni kell a közösségi média használatról, arról, hogy sokan csak a szépet mutatják meg, miközben lehet, hogy egyáltalán nincs minden rendben. Továbbá a közösségi médiában jelen van a sexthing, a pikáns üzenetek, ezek pedig elvezetnek oda, hogy egyre kevesebb fiatalnak van párkapcsolata, mivel kevésbé bíznak meg egymásban, vélekedett Szőke Barbara, középiskolás diák, a Cloud Youth Festival szervezője.

Hihetünk-e a szemünknek? Merül fel a kérdés annak fényében, hogy egyre több álhírrel és deepfake tartalommal lehet találkozni a közösségi médiában is. Eközben az emberek médiaműveltsége Kelet-Európában, Romániában nagyon alacsony szinten van és sokkal inkább a közösségi médiából tájékozódnak, azokról a felületekről, amelyeket a kormányok, politikai pártok propagandaeszközként használnak. Továbbá egyre nagyobb gondot jelentenek a hamisított, deepfake videók, illetve a hangklónozás. Olyan tekintetben viszont van ok a bizakodásra, hogy a fiatalok egyre jobban figyelnek ezekre a tényezőkre, kevésbé dőlnek be az átverésnek, mondta dr. Benedek István, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar oktatója a csíkszeredai Cloud Youth Fesztiválon.

Ki kell választani azokat az újságokat, médiaintézményeket, újságírókat, akiket ismerünk és bízunk bennünk, így lehet eljutni a hiteles és ellenőrzött tartalmakhoz. Ezzel együtt tágítani kell a buborékot, amely mindannyiunkat körbe vesz, nem szabad hagyni, hogy csak azokkal a tartalmakkal találkozzunk, amelyeket a közösségi média és a különböző algoritmusokon alapuló felületek elénk tárnak, mutatott rá Dull Szabolcs újságíró, a Telex volt főszerkesztője, aki újonnan elindult hírleveléről is beszélt.

A reklámok és kreatív tartalmak esetében is egyre nagyobb szerepe van mind a közösségi médiának, mind a mesterséges intelligenciának. Számtalan trend van, amelyekkel rengeteg emberhez el lehet jutni, ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy mi az, amivel meg lehet fogni a felhasználókat és a megtekintéseket konverzióvá alakítani, fogalmazott Járai Richárd, copywriter a Cloud Youth Fesztiválon.

A fesztiválokon kialakulhatnak szerelmek is, az viszont már egy másik kérdés, hogy ezek mennyit tartanak, ahogyan az is kérdés, hogy egy tinédzser szerelem kell-e egy életen át tartson? Mint mindennek a kapcsolatoknak is megvan az úgynevezett tanulófázisa, amelynek köszönhetően megismerjük önmagunkat, le tudjuk vonni a következtetéseket és idővel rájövünk, hogy miként lesz az „énből” és a „teből” mi, mondta Ágoston Imola, pszichológus, család- és párterapeuta.

A mémekről is szó volt a Cloud Youth Festival első napján. Azok számára, akik sokat nézegetik a közösségi médiás oldalakat talán nem kell bemutatni Hide the pain Haroldod. Arról az idős úrról van szó, akinek a mosolya olyan, mintha leplezni akarná a fájdalmát. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy az illető magyar és a polgári foglalkozása villamosmérnök volt. Egy fotós szúrta ki az arcmimikáját, így történt meg az első képkészítés. Ezt követően egy világ ismerte meg Arató Andrást, aki maga sem érti, hogy 8 milliárd emberből hogyan tudták őt kiszúrni, de őszintén vallott arról is, hogy több évbe került, ameddig feldolgozta azt, hogy mindenki megismeri, mostanra viszont boldogan áll le fényképet készíteni mindenkivel. Arató Andrást hallják!

Marosvásárhelyi Rádió/Nagy-Bodó Szilárd



május 13, 2024