• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6625 RON
  • GBP5.8158 RON
  • HUF1.2637 RON

Székelyföldön tájékozódott medveügyben az EP küldöttsége

Az Európai Parlament küldöttségének Sepsiszentgyörgyön megmutatták, hogy a medve nem plüssmaci.

„Azt láttam kollégáim szemében, nem gondolták, hogy ilyen súlyos a medveprobléma”, összegzett Vincze Lóránd. Az Európa Parlamenti képviselő kezdeményezésére kedden Sepsiszentgyörgyre látogatott az Európai Parlament petíciós bizottsága, hogy helyszínen, minden érintett felet meghallgatva tájékozódjon a medveproblémáról. Lehetőségük volt meghallgatni 16 személyt, köztük medvetámadás áldozatát, gazdákat és turizmusban érdekelteket, akiknek kárt okozott a medve, vadászokat és környezetvédőket.

„A terepen szembesülhettek azzal, milyen tragédiákhoz, veszteségekhez és vezet az a szemlélet, amely a medvék érdekeit az emberéletek elé helyezi. Brüsszeltől azt várjuk el támogassa a román kormány és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter által javasolt medvepopulációt szabályzó intézkedéseket, az emberélet védelme érdekében. Nem maradhatunk egyedül a problémával, szolidaritásra van szükség más uniós országok részéről” – fogalmazta meg Vincze Lóránd. Hozzátette: az következik, hogy az Európa Parlament bizottsága megírja jelentését, amely javaslatokat fog tartalmazni Románia és az Európai Bizottság számára is.

Az Európai Unión belül a barnamedve populáció kétharmada Romániában él, és az országon belül a medvék kétharmada Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyékben él, mutatott rá Tamás Sándor. A háromszéki önkormányzat elnöke szerint „nap mint nap érezzük, hogy megbomlott az egyensúly, veszélyben van az emberek élete, és veszélyben vannak a javaik. Nyomatékosan kérjük, legyen megelőzés és beavatkozás medveügyben, csak így lehet visszaállítani az egyensúlyt!” – nyilatkozta Tamás Sándor az Európai Parlament szakbizottságának Sepsiszentgyörgyi látogatását követően.

Leszögezte: nem kérnek privilégiumokat, csak azt, ami más országokban, így Svédországban, Finnországban, Horvátországban és Szlovéniában gyakorlat, hogy évente 10-12 százalékkal szabályozzák az állományt. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint látható volt, hogy az EP bizottság tagjai eltérő információkkal rendelkeztek: van, aki ismeri a medveproblémát, mert saját országában is találkozott vele, másokhoz viszont csak az aktivisták üzenetei jutottak el eddig.

„Biztos vagyok benne, hogy a tereplátogatás meggyőzte a brüsszeli bizottságot arról, hogy nem lehet kezeletlenül hagyni ezt a problémát” – nyilatkozta Tánczos Barna. A sepsiszentgyörgyi találkozón többek között beszámolt testi és lelki sérüléseiről az a sepsiszentgyörgyi fogorvos, aki tavalyelőtt két és fél percig birkózott a medvével amikor az Sugásfürdőn megtámadta őt.

Egyensúlyban tartani az emberi élet és a medvék védelmét, ezt célozza a környezetvédelmi minisztérium közvitán lévő intézkedési csomagja, mondta el Sepsiszentgyörgyön Tánczos Barna.

A környezetvédelmi miniszter szerint szakemberek Románia területén 7000 – 8000-re becsülik a medveállományt, amely viszont folyamatosan növekszik. Az elmúlt tíz év alatt megduplázódott azon megyék száma, ahol addig nem volt, de mára megjelent és támad a medve.

A szaktárca által javasolt megelőzési kvóta idén 426 egyed kilövését engedélyezné. Ez a medvepopuláció 6 százalékát jelenti. Fontos ugyanakkor, hogy a kvótát egy képlet alapján állítják össze, figyelembe véve a bejelentett károk számát, a károk értékét, az ember elleni támadásokat, a támadások helyszíneit és a lakosság sűrűségét is.

Tánczos Barna kifejtette: Románia nem fogad el többé tanácsokat a medvepopuláció kezelésével kapcsolatban olyan országoktól, amelyek már 100 évvel ezelőtt kiirtották területükről ezt a fajt. Első alkalom, hogy az Európai Parlament szakbizottsága a helyszínen meggyőződhetett, hogy a helyzet nem úgy van, ahogy azt Brüsszelben látják és nem egy kipusztulófélben levő vagy veszélyeztetett fajról van szó.

Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt



május 17, 2023