• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6500 RON
  • GBP5.8180 RON
  • HUF1.2774 RON

Sokan lakcím trükkhöz folyamodnak az iskolai beiratkozáskor

Az ideiglenes lakcímet ne vegyék figyelembe az előkészítő osztályokba való beiratkozáskor, erre kéri körlevelében Sepsiszentgyörgy önkormányzata az iskolaigazgatókat.

Hétfőn kezdődött el az előkészítő osztályokba való beiratkozás, amely két fordulóban március 14-ig tart. Első körben az iskolák körzetében lakó gyerekeket írathatják be szüleik. Ebben az időszakban sokan lakcím trükkhöz folyamodnak, és papíron rokonaikhoz, ismerőseikhez jelentkeznek be. A Sztakics Éva alpolgármester által jegyzett körlevélben azt javasolják az iskolaigazgatóknak, hogy csak az állandó lakhellyel rendelkezőket írják be előkészítőbe, és ne vegyék figyelembe a 2013 augusztus 31-e után bejegyzett ideiglenes lakcímeket. A híradónk által megkérdezett iskolaigazgatók azonban rámutattak: az önkormányzat javaslata ellentmond az oktatási törvénynek, amely szerint az ideiglenes és állandó lakhellyel rendelkezők ugyanolyan jogokkal rendelkeznek. A sepsiszentgyörgyi személyi nyilvántartó vezetője Borcsa Ferenc arról tájékoztatott ebben az időszakban hetente 250-300 lakcímcserét és 30-50 ideiglenes lakcím bejegyzést igényelnek. Soknak mondható az igénylők száma, de az elmúlt időszakban nem növekedett számottevően, mondta az igazgató. A következő tanévben Sepsiszentgyörgyön 17 magyar tannyelvű osztály létesül 403 gyerek számára és 6 román tannyelvű osztály 141 gyerek számára. Főként a lakónegyedi iskolákat szeretnék feltölteni diákokkal, így a városközponti iskolák számára kevesebb osztály létesítését hagyták jóvá.

Csíkszéken nincs tolongás, gond nélkül zajlik a gyerekek beíratása az előkészítő osztályba. Az előkészítő osztályba való beiratkozási lapokat és a többi szükséges dokumentumot február 24. és március 14. között lehet benyújtani az iskolákba. Az ütemterv szerint a tanintézetek március 21-én közzéteszik a felvett gyerekek listáját, majd az addig be nem íratottak számára újabb beiratkozási időszak kezdődik. Bartolf Hedvig Hargita megyei főtanfelügyelő szerint egy csíkszeredai és egy székelyudvarhelyi iskolában lesz majd túljelentkezés. Ezekben két lehetőség lesz a megoldására, vagy létszámon feletti osztályokra kérnek jóváhagyást az oktatási tárcától vagy pedig más iskolákba irányítják át a gyerekeket.

Gyergyószentmiklóson is elkezdődött az előkészítő osztályokba való iratkozás. Van iskola, ahol már első nap betelt minden hely. A beiratozásokat megelőzően minden iskolában megszervezték a nyílt napot, ahol a szülők betekintést nyerhettek, segítséget kaphattak a tanintézmény és a leendő tanító kiválasztásában. A Fogarasy Mihály Általános Iskolánál voltak, akik már éjjel kettőkor a bejáratnál álltak, hogy biztosak legyenek abban, hogy gyermeküknek lesz hely ebben az iskolában. Ebben a tanintézményben három előkészítő osztály indul összesen 75 hellyel. Egy Step by step és két hagyományos osztályba írták be a gyerekeket, délre minden hely betelt és még három plusz beiratkozási kérést is feljegyeztek. A Vaskertes Általános Iskolában elsősorban a művészeti osztály iránt volt nagy érdeklődés, a 25 helye már az első napon 31-en jelentkeztek. Az iskola vezetősége a Hargita Megyei Tanfelügyelőség engedélyével képességvizsgát fog szervezni, és így választják ki a bejutókat. A hagyományos osztályban még maradtak üres helyek. A Kós Károly Általános Iskolában egy előkészítő osztály indul, várják azokat a szülőket, akik oda szeretnék íratni gyerekeiket.

Kovács Zsolt/Dobos László/Vincze Csilla/MVR

 


február 25, 2014