• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9758 RON
  • USD4.6438 RON
  • GBP5.8200 RON
  • HUF1.2690 RON
Fotó: AFP/ Russian Investigative Committee

Sok a kérdés a lelőtt orosz fogolyszállító repülőgép ügyében

Megkezdődött a belgorodi régióban lelőtt orosz Il-76-os katonai szállító repülőgép két fekete dobozának dekódolása – közölték ma biztonsági szervekre hivatkozva orosz állami hírügynökségek.

A TASZSZ szerint mind a repülési paramétereket, mind pedig a hangot rögzítő készüléket az orosz védelmi minisztérium egy moszkvai laboratóriumába szállították, ahol az illetékes bizottság megkezdte a dekódolást. A hírügynökség informátora szerint a dobozok állapota kielégítő, a bennük lévő teljes információról másolatot készítenek. A legnagyobb figyelmet a repülés utolsó három percére fordítják a szakértők, akik elsőként a hangrögzítőt dekódolják, szakértők szerint ebből azonnal megállapítható, hogy érte-e külső behatás a repülőgépet és mikor.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy az ukrán fél a az oroszországi Belgorod megye légterében lelőtt egy orosz Il-76-os katonai szállító repülőgépet, amely 65 ukrán hadifoglyot szállított fogolycserére.

A fedélzeten tartózkodott még a gép legénységének hat tagja, és az orosz katonai rendészet három tisztje. Az orosz légvédelem a repülő lezuhanása előtt két légvédelmi rakéta indítását észlelte az ukrajnai Harkiv megye területéről. Az incidenst a gépen tartózkodók közül senki sem élte túl. Az orosz Nyomozó Bizottság csütörtökön terrorcselekmény címén indított büntetőeljárást.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint Oroszország idejében tájékoztatta Ukrajnát az ukrán hadifoglyoknak az Il-76-os repülőgéppel történő szállításáról. Elmondta, hogy a lezuhant gép törzsének maradványain roncsoló elemek nyomait találták meg, a nyomozók pedig annak meghatározásán dolgoznak, hogy ezek milyen fegyverektől származnak.

Közben az Ukrán Biztonsági Szolgálat is büntetőeljárást indított a lezuhant orosz katonai repülőgép katasztrófája körülményeinek felderítésére.

Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés szóvivője elmondta: a hírszerzés értesülései szerint orosz tisztségviselőknek kellett volna tartózkodniuk a katonai szállítógépen, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat azonban az utolsó pillanatban megtiltotta nekik, hogy felszálljanak rá. A gép lezuhanása után mindössze öt holttestet szállítottak a helyi hullaházba. Elmondása szerint az ukrán hírszerzés a gép katasztrófája után szerzett tudomást erről.

Hozzátette, hogy az orosz mentési szakembereknek nem engedték átvizsgálni a baleset helyszínét. Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa kijelentette: Ukrajna egyelőre nem látta jelét annak, hogy a Belgorodnál lezuhant Il-76-os katonai repülőgépen nagyszámú hadifogoly tartózkodott volna.

Forrás: MTI


január 26, 2024