• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON

Románia szorosabb együttműködést szeretne Törökországgal

A román és a török kormány első együttes ülése nagy előrelépést jelent, még közelebb hozza egymáshoz a két országot stratégiai, gazdasági és társadalmi szempontból is – jelentette ki tegnap Ankarában Marcel Ciolacu miniszterelnök.

A kormányfő rámutatott, a felső szintű stratégiai együttműködési tanács létrejöttével megtartott együttes kormányülés az eddigi legfontosabb momentum a két ország közötti kapcsolatban stratégiai partnerségi szerződésük 2011-es aláírása óta.

Hangsúlyozta, Törökország Románia legfontosabb EU-n kívüli kereskedelmi partnere, egyik legfőbb szövetségese a NATO-n belül, stratégiai partnere a régióban.  Marcel Ciolacu ugyanakkor köszönetet mondott a török elnöknek a tegnapi rendeletével jóváhagyott intézkedésért, amely lehetővé teszi a román turisták számára, hogy útlevél nélkül, a személyi igazolványuk felmutatásával beutazzanak Törökországba.

Kijelentette, meggyőződése, hogy az első együttes kormányülés sikere megnyitja az utat a két ország közötti stratégiai partnerség fejlesztése előtt. Az együttes ülés után a két kormány tagjai több kétoldalú megállapodást írtak alá, amelyek – egyebek mellett – a diplomácia, az urbanizáció, a szociális biztonság és a turizmus területét érintik.

A román-török kereskedelmi kapcsolatok volumene két egymást követő évben elérte a 10 milliárd dollárt, és a cél a 15 milliárd dollár elérése- jelentette ki tegnap a török államfő.

A román miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón közölte, határozott lépéseket tesznek ebbe az irányba. A Romániában működő mintegy 19 ezer török vállalat jelentősen hozzájárul ehhez a sikerhez és a két ország közötti jó viszonyhoz – fogalmazott Erdogan, hozzátéve, hogy a török vállalatok romániai befektetései közelítenek a 8 milliárd dollárhoz.

Kifejtette, Törökország és Románia között erősödnek a kapcsolatok az olyan magasszintű látogatásoknak köszönhetően is, mint amilyen a török alelnök, külügy- és védelmi miniszter áprilisi látogatása volt. Rámutatott, a román-török kapcsolatok fontos tartópilléreinek egyike a védelmi ipari és katonai együttműködés. Bejelentette, hogy a következő magasszintű török-román találkozóra Bukarestben kerül sor.

Románia szorosabb együttműködést szeretne Törökországgal a védelmi iparban és az energetikában – nyilatkozta tegnap Marcel Ciolacu.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, a védelmi iparban tevékenykedő romániai vállalatok már bebizonyították, hogy képesek ellátni a lőporok, lövedékek, fegyverek és különböző speciális alkatrészek gyártása terén jelzett igényeket. Beszélt az energetika terén mutatkozó óriási együttműködési potenciálról is, és bejelentette egy közös, román-török munkacsoport megalakulását e téren.

Törökország az egyik fő gázellátási lehetősége Romániának, ugyanakkor mindkét ország egyben gáztermelő is, és egyértelmű előnyökkel rendelkeznek a jövő útvonaltérképén. Hangsúlyozta, megállapodtak egy közös Románia-Törökország munkacsoport felállításában, hogy felmérjék az együttműködés fejlesztésének lehetőségeit az összekapcsolódás, valamint a megújuló és nukleáris energia területén.

A román, a török és a bolgár haditengerészeti erők elkezdik rövidesen a Fekete-tenger aknamentesítését – jelentette ki tegnap Ankarában Marcel Ciolacu kormányfő.

Hangsúlyozta, mindkét országnak jelentős beruházásai vannak a Fekete-tengeren, ezért fontos, hogy közösen lépjenek fel a Fekete-tenger biztonságának szavatolásáért, a beruházások védelméért.  Marcel Ciolacu gratulált Erdogannak a regionális biztonsághoz való hozzájárulásáért.

Kijelentette, azt szeretné, hogy Románia és Törökország a továbbiakban is közösen lépjen fel mind az Ukrajnának való segítségnyújtás, mind az ország háború utáni újraépítése terén. A kormányfő beszámolója szerint megbeszélésükön arról biztosította a török elnököt, hogy Románia a továbbiakban is lépéseket tesz a Törökország és az Európai Unió közötti párbeszéd előmozdítása érdekében.

Forrás: Agerpres


május 22, 2024