• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON

Románia 20 éves NATO-tagságát ünnepelték ma

Románia 20 éves NATO-tagságának és a NATO 75 éves fennállásának szentelt ünnepi ülés kezdődött ma délután a parlamentben.

Az ülésen a képviselők és a szenátorok megvitatják és megszavazzák az erről szóló nyilatkozatot. Románia NATO-csatlakozásának huszadik évfordulója március 29-én volt. A dokumentumok letétbe helyezése után, 2004. április 2-án Románia zászlaját felvonták a NATO brüsszeli központjában.

A NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozás Románia két legfontosabb törekvése volt a diktatúrát követő években, és az RMDSZ aktív szerepet vállalt mindkét cél elérésében – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a parlament két házának együttes ülésén, amelyre a Románia Északatlanti Szerződés Szervezetéhez való csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából került sor.

Kifejtette, Románia NATO-hoz és az EU-hoz való tartozása gazdasági fejlődést, stabilitást és biztonságot hozott. Cseke Attila szerint ezeket tovább kell építeni azáltal, hogy Románia nem csak légi és tengeri úton csatlakozik a schengeni övezethez, illetve azzal, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez is csatlakozik az ország.

Nyilatkozatot fogadott el a Románia 20 éves NATO-tagságának és a NATO 75 éves fennállásának szentelt mai ünnepi ülésén a parlament.

Az állásfoglalást 247 támogató és két elutasító szavazattal fogadták el a képviselők és a szenátorok. A dokumentum emlékeztet arra, hogy 20 évvel ezelőtt, 2004. március 29-én Románia belépett a NATO-ba, a történelem legjelentősebb és legerősebb politikai és biztonsági szervezetébe, illetve arra, hogy a katonai szövetség létrehozásáról szóló washingtoni szerződést 75 éve írták alá. Ez utóbbi évforduló megünneplését beárnyékolja, hogy Oroszország Ukrajna elleni törvénytelen, illegális és indokolatlan inváziója miatt ismét a háború kísértete lebeg Európa felett.

Az állásfoglalás rámutat arra is, hogy a NATO-tagságnak köszönhetően Románia regionális és globális szinten is jelentős védelmi szereplőként léphetett fel, mivel a szövetségesek és partnerek mellett jelentős számú NATO-misszióban és -műveletben vesz részt. Az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy Románia továbbra is elkötelezett az összes szövetségesének védelme mellett, bármilyen fenyegetéssel szemben. Emellett továbbra is eleget tesz a saját védelmi képességeinek fejlesztésére vonatkozó összes kötelezettségének.

A NATO-tagság a román társadalom demokratikus fejlődését és gazdasági jólétét is elősegíti – olvasható a parlament ünnepi ülésén elfogadott nyilatkozatban, amelyben Románia Ukrajna további támogatását is ígéri.

Forrás: Agerpres


április 2, 2024