• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9487 RON
  • USD4.3767 RON
  • GBP5.8121 RON
  • HUF1.3605 RON

Részletek derültek ki a koalíció kormányprogramjáról

Többek között irodaépületekben létrehozott bölcsődékkel ösztönözné a PSD-PNL-RMDSZ-koalíció a szülők gyerekvállalását, illetve munkába állását a kétéves gyereknevelési szabadság lejárta előtt – derül ki a parlamentbe benyújtott kormányprogramból.

Egy másik tervezett családtámogatási intézkedés a szülők egészségbiztosítási járulékának fokozatos csökkentése a gyermekeik számának függvényében. A legalább három gyereket nevelő szülőknek már nem kellene járulékot fizetniük. A kormány támogatást nyújtana a nagycsaládoknak legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához, és kedvezményes lakáshitel-programot indítana fiatal házasok számára. A 15 évesnél fiatalabb gyerekeket nevelő, lakással nem rendelkező szülők 30 százalékos vissza nem térítendő állami támogatásban részesülnének ingatlanvásárláskor. Egy másik tervezett intézkedés, hogy a szülők munkába állása esetén a nagyszülők vagy a nagykorú, munkanélküli testvérek kaphassák meg a gyermekgondozási díjat.

Az Egészségügyi Minisztériumnak vissza kell nyernie a döntéshozói hatáskörét a közegészségügyre, az orvosi ellátásra, a világjárvány megfékezésére és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésre vonatkozó kérdésekben – olvasható a PNL-PSD-RMDSZ koalíció kormányprogramjában.

A parlamentbe tegnap benyújtott dokumentum szerint a hatóságokba vetett bizalmat úgy lehet helyreállítani, ha az egészségügyi szakemberek ajánlásainak tiszteletben tartásával hozzák meg a döntéseiket. Ugyanakkor a járványkezeléshez értő szakembereket kell kinevezni a pandémia elleni küzdelemért felelős köztisztségekbe, és fel kell hagyni a kizárólag politikai alapon történő kinevezések gyakorlatával. A kormányprogram szerint a világjárvány leküzdését célzó jogszabályoknak időben jól behatároltnak kell lenniük, nem szabad diszkriminálniuk, és nem okozhatnak társadalmi vagy gazdasági igazságtalanságokat, ugyanakkor nem veszélyeztethetik a kulcsfontosságú ágazatok és különösen az egészségügyi rendszer működését. Az új kormány célkitűzése az, hogy 90 napon belül a teljeskörűen beoltott személyek száma meghaladja a 10 milliót, ezzel ugyanis biztosítható lenne a kollektív immunitás (ha a betegségen átesetteket is figyelembe veszik), és a normális élethez való visszatérés Romániában.

Forrás: Agerpresnovember 24, 2021