• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9677 RON
  • USD4.6059 RON
  • GBP5.7949 RON
  • HUF1.2995 RON
Fotó: AFP/Dawood Nemer

Rakétatalálat ért egy gázai kórházat, több százan meghaltak

Izrael újabb bizonyítékokat tett közé ma az Iszlám Dzsihád felelősségéről a gázai kórház melletti robbanásban.

Az izraeli hadsereg szóvivője nyilvánosságra hozott több, terroristák között tegnap este, a gázai Al-Ahli kórház melletti robbanás után lehallgatott beszélgetést, melyekből az derül ki, hogy a Hamász tudott az Iszlám Dzsihád felelősségéről, és szándékosan állította, hogy Izrael bombázta a kórházat.

A telefonbeszélgetések mellett a robbanás videófelvételei is az izraeli álláspontot látszanak alátámasztani. Nem csak az izraeli légifelvételeken, hanem az Al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna felvételein is látszik, hogy rakéta zuhant a kórházra, amelyet nem a levegőből indítottak.

A szóvivő szerint bizonyító értékűek a kórház környékéről készült légi fényképfelvételek is, melyek a becsapódás előtt és után készültek. A bombák ugyanis krátert hoznak létre, s ilyen nincs a kórháznál, és az izraeli légicsapások rombolást okoznak a környező épületekben, de ezúttal ez sem történt meg.

A civil lakosságot mindenütt és minden körülmények között védeni kell, a gázai kórház ellen kedden elkövetett támadás a helyzet drámai súlyosságára hívja fel a figyelmet – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, a rendkívüli uniós csúcstalálkozót követően.

Charles Michel kijelentette: bármilyen polgári infrastruktúra elleni támadás ellentmond a nemzetközi jog tiszteletben tartásának. Elmondta: a tagországok fontosnak tartják a humanitárius segítségnyújtás biztosítását minden rászoruló számára és a békefolyamat folytatását a kétállami megoldás elérése érdekében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, az Európai Unió a terroristák által elrabolt és fogva tartott túszok azonnali és feltétel nélkül szabadon bocsátására szólít fel. Közölte, a Hamász terrorja rendkívüli szenvedést okoz az izraeli civileknek, ahogy a palesztin embereknek is. A Hamász nem azonos a palesztin emberekkel – mondta.

Az Európai Unió szolidaritást vállal Izraellel és humanitárius segítséget nyújt a rászoruló palesztin lakosság számára – emelte ki. Kijelentette: az Európai Bizottság biztosítja, hogy semmilyen uniós támogatás se juthasson terroristák kezébe. Támogatja továbbá Egyiptomot a területére érkező nagyszámú menekült befogadásában – hangoztatta.

A gázai kórházrobbanás miatt a palesztin elnök lemondta a térségbe utazó amerikai elnökkel a találkozót.

A palesztin hatóságok szerint 500 ember halt meg; betegek, egészségügyi dolgozók, menedéket kereső családok. A halottakat és a sérülteket az Al Ahli kórházból a Shifa kórház már kimerült egészségügyi személyzetéhez szállították. A Hamász szerint izraeli légicsapás, háborús bűncselekmény történt.

A kórházrobbanás hírére tiltakozások törtek ki az egész régióban, különösen a palesztinok által irányított Ciszjordániában és a Hezbollah által ellenőrzött Libanon déli részén. Az iszlamista militáns csoport „a példátlan harag napját” hirdette meg mára.

Forrás: MTI/Euronews


október 18, 2023