• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9768 RON
  • USD4.6464 RON
  • GBP5.8855 RON
  • HUF1.2572 RON
Fotó: AFP/Sergey Bobok

Rakéta csapódott be Harkiv főterén

A város erős nyomás alatt áll és a főterét ma reggel érte rakétatámadás. Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint hatan sérültek meg ebben a támadásban.

Kijev felé nehézkes az oroszok előrenyomulása – állítja a brit titkosszolgálat, amely szerint az elmúlt 24 órában logisztikai nehézségekbe ütközött az orosz hadsereg. Ennek ellenére Kijevtől északra és Harkov valamint Cernihiv közelében az orosz erők fokozták a tüzérség bevetését, ami egyben azt is jelenti, hogy egyre több civil áldozata lesz a harcoknak. Mivel Oroszország nem tudta átvenni az ukrán légtér feletti uralmat, ezért éjszakai támadásokkal próbálkozik, hogy csökkentse a veszteségeit – írja a Reuters.

A fehérorosz elnök tagadja Kijev vádjait

A fehérorosz elnök azt állítja, hogy katonái nem fognak csatlakozni az orosz invázióhoz. Alexander Lukasenka tagadja Kijev vádjait, mely szerint az orosz hadsereg Belarusz területéről támadná Ukrajnát.

Az EBESZ elhagyja Donyeck városát

Elhagyja a szakadárok ellenőrzése alatt lévő, kelet-ukrajnai Donyeck városát az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelő missziójának összes tagja – közölték diplomáciai források.

A misszió feladata a Kijev és az oroszbarát szakadárok közötti tűzszünet betartásának ellenőrzése volt Kelet-Ukrajnában. Az északkelet-ukrajnai Szumi terület kormányzójának közlése szerint orosz csapatok Ohtirka város katonai támaszpontját ágyúzták és a támadásban több mint hetven ukrán katona meghalt. A dél-ukrajnai Herszon város polgármestere éjszaka azt közölte, hogy az orosz csapatok megérkeztek a város határához, és ellenőrzőpontokat állítottak fel. Közben Ramzan Kadirov Csecsenföld elnöke, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese közölte, hogy két csecsen katona életét vesztette az ukrajnai harcokban, hatan pedig megsebesültek. Ez az első alkalom, hogy a csecsen elnök veszteségekről számolt be.

1500 katonát vezényelnek a szlovák-ukrán határra

Szlovákia Védelmi Minisztériuma közölte, 1500 katonát vezényelnek a szlovák-ukrán határra, akiknek feladata a járőrszolgálat ellátása a rendőrség egységeivel közösen. A katonák kiemelt feladatai közé tartozik az Ukrajna felől érkező menekülthullám szakszerű kezelése is – számolt be a dunaszerdahelyi.sk híroldal.

Magyarország is fokozza jelenlétét a keleti határán

A Magyar Honvédség is tovább fokozta jelenlétét a keleti határán, ahova újabb erőket csoportosított. A katonai kötelékek napok óta érkeznek a területre a határvidék megerősítése, valamint a béke és biztonság megőrzése céljából.

Forrás: Rador/Kyiv independent/Reuters/MTI


március 1, 2022