• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Következő műsor

10:00 TÉRERŐ

Hallgasd Nézd
Most Adásban

LACHOBAHT - A ROMA KÖZÖSSÉG MŰSORA

Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON

Összevonják a választásokat

Összevonják az európai parlamenti és a helyhatósági választásokat- jelentette be a döntést tegnap este a kormánykoalíció két társelnöke.

Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă ugyanakkor azt is közölte, hogy a szociáldemokraták és a liberálisok közös jelöltlistát állítanak az európai parlamenti választásra és közös lesz a jelölt az őszi államfőválasztáson is. Az idei választások általuk meghatározott menetrendje szerint az önkormányzati és európai parlamenti választásokat június 9-én, az államfő választás első fordulóját szeptember 8-án, a második fordulót pedig szeptember 22-én szervezik meg.

A parlamenti választásokra december 8-án kerül sor. Nicolae Ciucă szerint a választások menetrendjéről szóló koalíciós megállapodásban foglaltak automatikusan politikai felelősséggel járnak, növelik a kormányzás hatékonyságát, és figyelembe veszik a polgárok érdekeit, az ukrajnai háború körülményei között ugyanis a választók nyugalmat és stabilitást szeretnének.

A pártelnök emlékeztetett arra, hogy miután 2021-ben a jelenlegi koalíció átvette a kormányzást, sikeresen átvészelte az egymást követő és egymásra rakodó válságok sorozatát és végrehajtotta a kormányprogramot. Kiemelte, hogy Románia elöl jár az uniós alapok felhasználásában, az abszorpciós ráta már elérte a 95 százalékot, és nőtt a külföldi befektetők érdeklődése a romániai beruházások iránt. Emellett a gazdasági növekedés valós alapokon, a beruházásokon nyugszik – tette hozzá.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke beszélt az európai parlamenti és a helyhatósági választások összevonásának előnyeiről is. Szerinte a döntés nem demokráciaellenes, sőt éppen a demokratikus elvek érvényesülését, a romániaiak tisztességes képviseletének biztosítását segíti elő.

A kormánykoalíció pártjai a helyzet függvényében helyi választási szövetségeket köthetnek az önkormányzati választásokra – nyilatkozták tegnap este a pártelnökök.

Marcel Ciolacu a Szociáldemokrata Párt elnöke  kifejtette, elhibázott lenne a két párt vezetősége részéről, ha bukaresti irodáikban döntenének arról, hogy mi lenne jobb az egyes városokban, községekben. Mint mondta, két demokratikus pártról van szó, és meggyőződése, hogy az elkövetkezőkben helyi szinten is létrejönnek politikai szövetségek, ezeket a döntéseket azonban a területi szervezeteknél tevékenykedő kollégáknak kell meghozniuk.

Nicolae Ciucă a Nemzeti Liberális Párt elnöke arra hivatkozott, hogy a helyhatósági választásoknak az EP-választásoktól teljesen eltérő jellegük van. Magyarázata szerint a pártok régióként, megyénként és településenként eltérő stratégiákkal vágnak neki a helyhatósági választásoknak, a kampányukat a helyi viszonyokhoz igazítják. Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy a helyi szintű politikai versengés hevében a felek ne lépjenek túl egy határt, őrizzék meg a kölcsönös tisztelet kereteit.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke és Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt elnöke cáfolta tegnap esti sajtótájékoztatóján azt a felvetést, miszerint a két párt európai parlamenti választásokra kötött választási szövetsége a Románok Egyesüléséért Szövetség ellen jött volna létre.

Marcel Ciolacu azt mondta, nem tudna olyan politikai konstrukcióban részt venni, amely valaki vagy valamely párt ellen irányul. Nicolae Ciucă kifejtette, a választási szövetség Románia stabilitása, az állampolgárok biztonsága, az ország európai és transzatlanti előrehaladásának érdekében jött létre. Hozzátette, a legjobb fókuszcsoportok az utca emberei, hiszen amikor találkoznak az állampolgárokkal, az első kérdéseik között van, hogy mi lesz a biztonságukkal. Hangsúlyozta, ezért döntöttek úgy, hogy a felelősségért, a stabilitásért, a fejlődésért, egy egységes, Európa-barát Romániáért megalakítják ezt a választási szövetséget.

Forrás: Digi24/Agerpres


február 21, 2024