• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON
Fotó: AFP/Vladimir Nikolayev

Oroszország Ukrajna megszállt területein is megtartja az elnökválasztást

Az ENSZ több mint ötven tagállama, köztük az Európai Unió valamennyi tagországa közös nyilatkozatban ítélte el, hogy Oroszország Ukrajna megszállt területein is megtartja az elnökválasztást – közölte tegnap Ukrajna állandó ENSZ-képviselete.

A nyilatkozat aláírói az ukrán képviselet által közzétett szöveg szerint a lehető leghatározottabban elítélik Oroszország jogellenes kísérletét arra, hogy Ukrajna ideiglenesen megszállt területein elnökválasztást rendezzen. Egy másik ENSZ-tagállam területén annak beleegyezése nélkül választásokat tartani a szuverenitás és a területi integritás elvének kirívó figyelmen kívül hagyása. Az ilyen választásoknak nincs nemzetközi jogi hatályuk” – hangsúlyozták.

Ismételten felszólították a világ országait, hogy ne ismerjenek el semmilyen változtatást a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol városa, valamint Donyeck, Herszon, Luhanszk, illetve Zaporizzsja ukrán megyék státusában. Követelik, hogy az Oroszországi Föderáció tartózkodjon jogellenes választások megtartásától Ukrajna ideiglenesen megszállt területein – tették hozzá a nyilatkozat aláírói, hangsúlyozva, hogy változatlanul támogatják Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását.

Románia elítéli az ideiglenesen elfoglalt és illegálisan elcsatolt ukrán területeken zajló orosz választásokat – közölte tegnap este a külügyminisztérium

A X közösségimédia-platformon közzétett állásfoglalás szerint ezek a választások sértik a nemzetközi jogot, Ukrajna szuverenitását és területi integritását, ‘törvénytelenek és illegitimek, eredményük érvénytelen’. Egy korábbi bejegyzésében a külügyminisztérium közölte: Románia határozottan elítéli, hogy a Moldovai Köztársaság Dnyeszteren túli régiójában, valamint Grúzia Abházia és Dél-Oszétia régióiban a moldovai és grúz hatóságok beleegyezése nélkül nyitottak meg szavazóhelyiségeket az oroszországi választásokhoz. A külügy szerint ezek a választások törvénytelenek és sértik a nemzetközi jogot.

Ma van az utolsó napja az oroszországi elnökválasztásnak.

A választók több mint fele járult az urnákhoz az első két napban, amelyet kirobbantó incidensek, de leginkább az Ukrajnát okoló, orosz területet ért dróntámadások zavartak meg.

Ma újabb támadásról számoltak be egy dél-oroszországi finomító ellen Krasznodarban, a regionális hatóságok szerint tüzet gyújtottak, és egy ember meghalt. Ilyen támadások egész héten történtek, és Vlagyimir Putyin elnök arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek a választási folyamat megzavarására tett kísérletei nem maradnak büntetlenül.

Moszkva már börtönbüntetéssel fenyegette meg azokat, akik megpróbálják megakadályozni a szavazást. Hírügynökségek szerint az orosz ellenzék várhatóan ma ellenőrzi befolyását, miután az oroszokat arra buzdítja, hogy a “Putyin elleni ebéd” elnevezésű tiltakozó kampányban egyszerre nagy számban menjenek el szavazni.

Forrás: MTI/Agerpres/RRA


március 17, 2024