• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON

Őrizetbe vették Németországban Cătălin Cherecheşt

A németországi Augsburgban fogták el Cătălin Cherecheş nagybányai polgármestert, akit korrupció miatt öt év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek – tájékoztatott a Román Rendőrség.

A G4Media információi szerint Cătălin Cherecheșt az augsburgi vasútállomás területén fogták el a bajor rendőrök, miközben megpróbált elmenekülni Németországból. A nagybányai polgármester a nagynénje segítségével próbált eljutni egy állomásra, de a 200km/órás sebességgel közlekedő autóra felfigyelt a rendőrség. Egy benzinkútnál megakartak szabadulni az autótól és megpróbáltak taxiba szállni, ekkor fülelték le őket a bajor rendőrök.

Cătălin Chereches először dulakodni kezdett, ellenállást tanúsított az őt megbilincselni akaró rendőrökkel szemben, végül a nagybányai polgármester az arcán megsérült, ennek nyomai látszanak azon a fotón, amit az Europol közölt a korrupt politikusról.

A Digi 24 hírportál szerint Cătălin Cherecheș azért ment Németországba, hogy felvegye a több részletben oda szállított pénzt, amelyet az anyja és annak nővére által ott birtokolt házakban lévő széfekben helyezett el. Az így Németországba kerülő összeg körülbelül 1 500 000 euró.

Nagybánya polgármesterét vesztegetés többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság. A jogerős ítéletet pénteken hirdették ki, de Cătălin Cherecheş aznap reggel egy taxival a rokonának érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. A szökés miatt a bíróság által kihirdetett büntetés súlyosbodhat.

Mint ismert, az eset miatt vasárnap menesztették a határrendészet főfelügyelőjét. Egyébként Cătălin Cherecheș anyósa és apósa is jelenleg vizsgálati fogságban van Marosvásárhelyen, őket a korrupcióellenes ügyészség megvesztegetéssel gyanúsítja. Az anyóst egy kolozsvári bevásárlóközpontban érték tetten, amikor 50 ezer eurót adott át egy bíró anyjának, az ítélethirdetés előtt néhány nappal. Ez a bíró tagja volt a nagybányai polgármester ellen indított perben ítélkező bírói testületnek.

Cătălin Predoiu belügyminiszter köszönetet mondott és gratulált a román és német rendőröknek, akiknek sikerült kézre keríteniük a Romániából megszökött Cătălin Cherecheş nagybányai polgármestert, akit öt év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek az országban.

A tárcavezető köszönetet mondott a magyar, az osztrák és az olasz rendőröknek is, akikkel a román rendőrség szintén együttműködött a nemzetközi műveletben. A közlemény szerint a nemzetközi rendőri együttműködésnek köszönhetően sikerült kézre keríteni a nemzetközi körözés alatt álló politikust.

Forrás: Agerpres/Digi24


november 29, 2023