• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON
Fotó: RMDSZ

Novák Eduárd: Az első száz nap a reformról szólt

Miniszteri mandátumának első száz napja a reformról szólt, mind az ifjúsági ügyek, mind a sport esetében, a cél pedig a teljesítmény növelése – jelentette ki szerdán az ifjúsági és sportminiszter. Novák Eduárd azt mondta: tevékenységét azzal kellett kezdenie, hogy felmérje a romániai sport jelenlegi állapotát.

Az RMDSZ közleménye szerint a tárcavezető úgy értékelte, hogy a teljesítmény növelése csak a jelenlegi helyzet értékelésével, az intézmények szorosabb együttműködésével, egy alapos átvilágítással, felelős irányítással és menedzseléssel érhető el.

Ezekre az alapelvekre épül az Országos Sportfejlesztési Stratégia, amelyet év végéig fogunk kidolgozni, és amelynek három fontos célkitűzése van az elkövetkező tíz évre: Románia kerüljön be az első tíz ország közé, ami az olimpiai és paralimpiai eredményeket illeti; a jelenlegi 5%-ról 30%-ra növelni a sportolók arányát; a diákok minden nap mozogjanak az iskolában – részletezte Novák.

Az ifjúság területén megfogalmazott reformok közé tartozik az új munkahelyek teremtése. Éppen ezért a minisztérium egy olyan finanszírozási tervet dolgoz ki, amely azokat a tevékenységeket és kezdeményezéseket támogatja, amelyek felkészítik a fiatalokat az új munkahelyek betöltésére – írja a közleményben.

Novák Eduárd legfontosabb tervei közé tartozik a szaktárca alárendelt struktúráinak, az edzőknek és a sportolóknak kitűzött tejlesítménycélok kidolgozása, a sportszövetségek finanszírozási módjának reformja, amely az eredményekre és célokra alapszik, a paralimpiai szövetségek áthelyezése a sportszövetségek alárendeltségébe, az edzők képzésének reformja, az iskolai keretek között szervezett mozgás és egészséges életmód népszerűsítése.

Ugyanakkor tervei között szerepel egy online platform létrehozásával a sport digitalizálása, amely átláthatóságot és hatékonyságot teremt a román sport irányításához, a sportlétesítmények akadálymentesítése, valamint a minisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények decentralizációja és átadása a helyi hatóságoknak, amelyek jobban ismerik a helyi igényeket, és hatékonyabb finanszírozási mechanizmusokkal rendelkeznek.

Az elmúlt száz nap, még ha leginkább az átvilágításról és a tervezésről szólt, úgy érzem sikerült eredményeket elérnünk néhány nagyon fontos ügyben: az EURO 2020 meccseire visszatérhetnek a nézők a lelátókra, a sportolók esetében elfogadják a koronavírus-gyorsteszteket – mondta a miniszter, hozzátéve: elindították az első velodrom megépítését és több intézmény decentralizációs folyamatát is.

Kifejtette: az ifjúság területén egy olyan rendeletet dolgoztak ki, amely meghatározza az ifjúsági táborok működési módját járványhelyzetben, elősegítve ezáltal a szervezők munkáját. Ugyanakkor újraindították az ifjúsági szervezetek pályázati rendszerét is.

Forrás: Agerpres


április 21, 2021