• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6625 RON
  • GBP5.8158 RON
  • HUF1.2637 RON

Nem maradt remény a Himalájában eltűnt két magyar hegymászó megtalálására

Nem maradt remény a Himalájában eltűnt két magyar hegymászó, Erőss Zsolt és Kiss Péter felkutatására. Erre ma Kollár Lajos expedícióvezető, a csapatban részt vett spanyol hegymászó és Erőss Zsolt felesége is utalt nyilatkozataiban.

“23.-a van, ennyi időt nem lehet kint tölteni 8000 méteren, legyengülve pláne. Ebbe bele kell törődni” – fogalmazott az alaptáborban tartózkodó Kollár Lajos, akinek beszámolóját Vincze Szabolcs szóvivő juttatta el az MTI-hez.

Sterczer Hilda, Erőss Zsolt felesége, aki maga is hegymászó, nemrég azt mondta az MTI-nek, hogy a Kancsendzöngán már este van, és ha volt is ma mentőakció, annak mostanra be kellett fejeződnie. Holnap mindenki elhagyja az alaptábort, vagyis aki pénteken le akar jönni a hegyről, annak reggelre el kell érnie azt” – tette hozzá.

Carlos Soria spanyol hegymászó, aki a magyarokkal együtt indult el a 8586 méter magas Kancsendzönga meghódítására, megerősítette: öten tűntek el, két magyar, egy koreai és két serpa, és úgy vélte, már egyikük sincs életben. Időben kockázatosnak és kötelek hiányában veszélyesnek is találta az utolsó, kevesebb mint 300 méternyi magasság megmászását Carlos Soria spanyol hegymászó, ezért nagyjából 8300 méter magasan úgy döntött, visszafordul a Kancsendzöngáról, ahol szerdai bejelentés szerint eltűnt két magyar hegymászó.

A 74 éves Soria a hegymászással foglalkozó egyik internetes oldalnak nyilatkozott csúcshódítási kísérletéről, amelyet expedíciója Erőss Zsolttal és Kiss Péterrel – és további nyolc személlyel – együtt kezdett meg, de a magyarokkal ellentétben végül nem kockáztatta meg, hogy felmásszon a csúcsig. Soria az interjúban megerősítette, hogy öten tűntek el, két magyar, egy koreai és két serpa, és úgy foglalt állást, hogy már nincsenek életben. Rettenetesnek nevezte az érzést, hogy az útnak indultak közel fele nem tért vissza.

Két kiváló hegymászóval lett szegényebb a hegymászótársadalom – nyilatkozta megkeresésünkre Tulit Zsombor Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók Himaláján való eltűnése kapcsán. A Székelyek a magasban expedíciósorozat szervezője úgy fogalmazott: már csak a csodában lehet bízni, hogy Erőss Zsolt életben van.

Erőss felesége, a szintén hegymászó Sterczel Hilda is azt nyilatkozta a budapesti sajtónak: reálisan nem lát esélyt arra, hogy férje életben legyen.

A két hegymászó sikeres csúcstámadás után kedden tűnt el, a világ harmadik legmagasabb hegyén, a 8.586 méteres Kancsendzöngáról lefelé tartva.

Most is fent vannak a Kancsendzöngán a serpák, akik kutatnak az eltűnt magyarok után és egy koreai mászót mentenek – közölte Kollár Lajos expedícióvezetőre hivatkozva ma a Magyarok a világ nyolcezresein szóvivője. Ugyanott folyik még egy közös mentés, ahol a két magyar hegymászó eltűnt, most azonban a koreai csapat két serpája és egy mászója van komoly bajban.

Ha a két magyar hegymászó él, meg kellene találják őket, de nyomuk sincs – mondta az alaptáborban tartózkodó Kollár Lajos, aki hozzátette: holnap reggel el kell hagyniuk a helyet. A két magyar hegymászó: Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnését tegnap délelőtt jelentették be, azt követően, hogy hétfőn sikerült feljutniuk a Nepál és India határán található, 8.586 méteres Kancsendzönga csúcsára. A magyar hegymászók kimerültséggel küzdöttek, és a lefelé vezető úton el is szakadtak egymástól. Erőss Zsoltot és Kiss Pétert eddig nem találták meg a mentésükre küldött serpák sem a 7.600 méteren lévő táborban, sem annak környékén.

MVR/RTL-KLUB/MTI

 


május 23, 2013