• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6687 RON
  • GBP5.8125 RON
  • HUF1.2610 RON

MINORITY-CHECK: A Gólem Színház és a Yorick Stúdió online vendégjáték sorozata

A budapesti Gólem Színház és a marosvásárhelyi Yorick Stúdió az anyaországi és határon túli kisebbségi színházak együttműködését támogató “Közös gyökereink”- határon túli előadó-művészeti program keretén belül találkozott.

Az eredetileg élő találkozásnak tervezett színházi együttműködési projekt részét képezte volna a színházak kölcsönös vendégjátéka Marosvásárhelyen és Budapesten, és egy szintén élőben szervezett szakmai workshop a két műhely művészeinek részvételével, amelyben egy koprodukció kísérleti fázisát szerették volna beindítani.

A jelenlegi járványügyi helyzet miatt sajnos a teljes program online térbe szorult, így most a képernyők előtt, a Gólem Színház Youtube csatornáján várják majd a kedves érdeklődőket.

A két független színházi műhely közötti együttműködés egy kölcsönös vendégjáték-sorozattal, a Minority Check-vel startol, amelyben négy, kisebbségi témát feldolgozó produkciót láthat a budapesti, illetve marosvásárhelyi közönség: Székely Csaba: Szeretik a banánt, elvtársak?, Szakácskönyv a túlélésért (Gólem Színház), Elise Wilk: Eltűntek (Yorick Stúdió) Vinnai András: Lefitymálva (Gólem Színház).

A sorozat első vendégelőadása márciusban a Yorick Stúdió Szeretik a banánt, elvtársak? című monodrámája volt.

A Jó reggelt, Erdély!-ben a Yorick Stúdió vezetőjével, Sebestyén Aba rendező-színművésszel beszélgettünk:

 

Áprilisban a Minority-Check második online előadásra kerül sor:

Gólem Színház: Szakácskönyv a túlélésért – online előadás –

Vetítés időpontja: április 30., péntek 20:30 (az előadás elérhető május 2, éjfélig)

Hogyan múlatja az ember az idejét egy fogolytáborban, miközben éhezik? Milyen étel jellemző leginkább a magyar kommunista évekre? Milyen is az igaz magyar desszert? Lehet-e a szombati kalácsot zsírral készíteni?

A Lichtenwörthöt megjárt Endrei Istvánné született Weisz Hedvig – Nagy Mari alakításában – az ételeken keresztül meséli el az életét.

A Centrópa Alapítvány 2013-ban kiadott életinterjúja és receptgyűjteménye, a „Szakácskönyv a túlélésért”(írta: Czingel Szilvia) a tavalyi könyvpiac egyik legizgalmasabb kiadványa volt. Ez a könyv adja az alapját a darabnak, amit további túlélők és rokonaik visszaemlékezéseiből az előadás rendezője és dramaturgja írtak színpadra

Az előadás után (körülbelül 22 órai kezdettel) online közönségtalálkozóra kerül sor.

Jegyeket online, az előadás Facebook eseményén, illetve az alábbi telefonszámon lehet foglalni:

+40728087123

Közlemény

 



április 21, 2021