• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9765 RON
  • USD4.6373 RON
  • GBP5.8018 RON
  • HUF1.2662 RON
Fotó: Marosvásárhelyi Rádió/Katona Zoltán

Megtámadták a székelyudvarhelyi falomlás miatt kirótt bírságot

Megtámadta a bíróságon a székelyudvarhelyi polgármester, a városháza főjegyzője és a város főépítésze a Tamási Áron Gimnázium bentlakásépülete körül végzett javítási munkálatokra kiadott engedély miatt kirótt bírságokat.

Az ingatlan mellett munkálatokat végeztek decemberben, amikor az épület egy része összeomlott, két diák halálát okozva. A munkálatokra kiadott városházi engedélyt az Országos Építkezési Felügyelőség (ISC) Hargita megyei részlege utólag ellenőrizte. Február 19-én az ISC közölte, hogy egyenként tízezer lejre bírságolta az engedély három aláíróját: Székelyudvarhely polgármesterét, a polgármesteri hivatal főjegyzőjét és a város főépítészét.

Venczel Attila, a székelyudvarhelyi városháza főjegyzője AGERPRES hírügynökségnek elmondta, hogy a polgármesteri hivatal nem állított ki engedélyt a bentlakásépület felújítására, csak külső munkálatokra: a kerítés, kapuk, az udvaron található víz-, csatorna- és csapadékvíz-elvezető rendszer felújítására.

A főjegyző közlése szerint az épület tulajdonosa abban reménykedett, hogy a magyar államtól finanszírozni fogja a teljes ingatlan-felújítást, de a pénz késett. Így a teljes beruházási tervet három részre osztották. Az első rész a városi víz- és csatornahálózatra való csatlakozásra vonatkozott, amelyhez nem volt szükség építkezési engedélyre. A második részben a bentlakás körüli kerítés, az azon levő kapuk, az udvar és az udvaron található csatorna-, víz- és csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása volt a cél, erre adott ki a polgármesteri hivatal engedélyt. A beruházási terv harmadik része célozta a bentlakásépület felújítását.

Venczel Attila közölte, a terv harmadik részére májusban kérelmezett a kivitelező urbanisztikai bizonylatot a városházától. A polgármesteri hivatal részletes dokumentációt kért, beleértve az épületre vonatkozó műszaki és állapotfelmérést, amely nélkül törvényellenes megkezdeni az építkezési munkálatokat. A kivitelező ezeknek a munkálatoknak az engedélyezését nem kérvényezte, a főjegyző feltételezése szerint azért nem, mert az épület tulajdonosa még nem kapta a magyar államtól várt anyagi támogatást.

A polgármesteri hivatal azt sérelmezi, hogy az Országos Építkezési Felügyelőség (ISC) közlése szerint a bentlakásépület felújítására kiállított engedély miatt rótta ki a bírságokat, noha ilyen engedélyt nem állított ki a városháza. Venczel Attila kijelentette, elejét akarják venni annak a közvélekedésnek, hogy a városháza által kiadott engedély miatt omlott le a bentlakásépület fala.

Forrás: Agerpres



február 28, 2024