• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9241 RON
  • USD4.0620 RON
  • GBP5.7324 RON
  • HUF1.4009 RON

Megrongálták a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul szoborcsoportot

Négy tizenéves fiatalt gyanúsítanak a sepsiszentgyörgyi szoborrongálással. A háromszéki rendőrség négy, 16 és 17 év közti fiatalt gyanúsít azzal, hogy szombatra virradó éjszaka összefestették és megrongálták a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul szoborcsoport talapzatát.

A rendőrség nem közölte a feltételezett elkövetők nemzeti hovatartozását vagy személyi adatait. A nyomozók szerint szombatra virradó éjjel, ketten festették fel a Trianon 1920 feliratot és piros-fehér-zöld színeket a városközponti szoborcsoport talapzatára és több márványlapot is eltávolítottak. Eközben a másik két fiatal felügyelt, hogy ne érjék tetten őket. Mint arról beszámoltunk a rendőrség szombaton kapott lakossági bejelentést, hogy a városközponti szoborcsoport talapzatának hátsó felén megjelent egy festékszóróval fújt felirat és piros-fehér-zöld színek. Szombat délután a sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat, a Tega Rt. munkatársai megtisztították a szobor talpazatát. A szoborrongálást egyaránt elítélte a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a prefektúra is.

Elkeserítő, hogy százegy év után még mindig szélsőséges hangok uralják a Trianon évfordulót, reagált a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul szobor megrongálására, Antal Árpád.

A polgármester a hétvégi esemény kapcsán megfogalmazott állásfoglalásában elítéli a provokációt. „Mi sepsiszentgyörgyiek nem örvendtünk a román szélsőségesek felvonulásának városunkban, de civilizált türelemmel félrefordítottuk a fejünket. A szoborcsoport talapzatának lefestését is uszító provokációnak tartom, melynek egyetlen célja megrontani a magyar és román helyi közösségek viszonyát”- írta közösségi oldalán Antal Árpád. Kovászna megye prefektusa, Ráduly István szintén elítélte a rongálást, és kijelentette: „ez egy sajnálatos tett, amelynek nincs helye sem Sepsiszentgyörgyön, sem Kovászna megyében”. A prefektus szintén felkérte a rendőrséget, hogy a lehető leghamarabb állítsa bíróság az elkövetőket. Elmondta, a Trianon megemlékezés előtt felkérte a feleket, tartózkodjanak a társadalmi békét megzavaró provokatív tettektől, és csalódott, hogy ez mégis megtörtént. Mint ismert az incidens szombaton történt, egy nappal azt követően, hogy mintegy 100, túlnyomóan az ország más megyéjéből érkezett személy a Mihai Viteazul-szobornál ünnepelte a trianoni békeszerződés aláírását. A szobrot ezt követő éjszaka festették össze és rongálták meg. A rendőrség négy kiskorú fiatalt gyanúsít.

Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsoltjúnius 7, 2021