• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.8813 RON
  • USD4.0889 RON
  • GBP5.6562 RON
  • HUF0.0133 RON

Megoldást találtak a bányászok helyzetére

A kormány pénzt utal ki a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) bányászai elmaradt béreinek a kifizetésére, jelentette ki hétfőn Raluca Turcan munkaügyi miniszter, a bányászvezetőkkel való találkozás után.

A tárcavezető elmondta, hogy sikerült találniuk néhány intézkedést, amelyek a patthelyzet megoldásához vezethetnek. Ezek egyike egy sürgősségi kormányrendelet, amellyel pénzt utalhatnak át a bérgarancia alapból a csődeljárás alatt álló CEH-nek, és ez a rendelet már megjelent a Hivatalos Közlönyben. Második lépésként hétfői ülésén a kormány elfogad egy határozatot a sürgősségi rendelet gyakorlatba ültetéséről, három havi elmaradt bér kifizetési módjáról.

A határozat értelmében három lépésben fogják kifizetni az elmaradt béreket és bérpótlékokat, valamint a nyugalomba vonuló alkalmazottaknak járó végkielégítéseket, a munkahelyre való utazás költségeit, ételjegyeket és távfűtés-támogatást – mondta a miniszter.

Február 25-én és 26-án tehát a bányászok kézhez kapják háromhavi elmaradt fizetésüket, az ételjegyeket és a szállításra biztosított pótlékot, szögezte le munkaügyi tárcavezető, hozzátéve, hogy ezzel a CEH is három hónapos türelmi időt kap, amely alatt átszervezheti a vállalatot és kidolgozgatja a hosszú távú működését biztosító fejlesztési tervet.

Raluca Turcan ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a javasolt intézkedések rábírják a bánya mélyén tüntető 70 bányászt, hogy abbahagyja a tiktakozó akciót. Hétfő délben több száz Zsil-völgyi bányász várakozott a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) petrozsényi székhelye előtt, hogy megtudják, milyen eredménnyel jártak a szakszervezeti vezetőik és az energiaügyi és a munkaügyi minisztérium képviselői közötti egyeztetések az elmaradt béreik és pótlékaik kifizetésének ügyében.

A vállalat székhelyén már több napja tiltakozó akciók zajlanak, a lupényi kőszénbánya mintegy hetven bányásza pedig immár a hatodik napja nem jött fel a tárnákból, így tiltakoznak amiatt, hogy nem kapták meg idejében a bérüket. Egészségi állapotukat folyamatosan nyomon követik a bányamentők.

Januártól a CEH bevételei 7 millió lejjel estek vissza, miután nem származik jövedelmük a rendszerszolgáltatások biztosításából, és megszűnt a Lónya-telepi bánya bezárására nyújtott állami támogatás. A bérek kifizetéséhez 12 millió lejre van szüksége a vállalatnak havonta.

Forrás: Agerpresfebruár 22, 2021