• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6386 RON
  • GBP5.8067 RON
  • HUF1.2671 RON

A család állt az RMDSZ kongresszusának középpontjában

Kelemen Hunor az RMDSZ 15. Kongresszusán elsősorban köszöntötte a meghívottakat és kitért arra, hogy igazán csak együtt lehetünk erősek.

Továbbá beszélt arról is, hogy 4 év stabil kormányzásra szüksége van az országnak, hiszen 2008-tól egy kormány sem volt 1 évnél tovább hatalmon. Ezért is szükség van egy erőfeszítésre mindenki részéről, hogy a koalíció talpra álljon vagy olyan – akár kisebbségi – kormány legyen, amelyik képes eredményeket felmutatni.

A család társadalmi alappillér. Az önkormányzatoknak pedig feladata megteremteni a lehetőségeket mind az oktatás, mind pedig az élet más területein, azért hogy a fiatalok itthon maradjanak és itthon vállaljanak gyermekeket. Jó hír, hogy a héten több új bölcsőde, óvoda és iskola is elkezdte a működését. Az RMDSZ kongresszusán pedig számos jó ötlete is elhangzott, amit Maros megyében is megpróbálnak alkalmazni. Péter Ferencet, a Maros Megyei tanács elnökét kérdeztük.

Minden újszülött gyermeket Budapesten is számontartanak és támogatnak. Erről szól a köldökzsinór program, amivel a határon túl élő magyarokat szeretné támogatni Magyarország Kormánya a családalapításban. Novák Katalin család- és Ifjúságügyért Felelős államtitkár, a Fidesz alelnökének a beszédét hallhatják.

Csak azokat érjük el, amiért megharcolunk. A magyar nemzet pedig mindig meg kellett harcoljon a vívmányaiért. Erről szólt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének az üzenete, amit Novák Katalain család- és Ifjúságügyért Felelős államtitkár, a Fidesz alelnöke olvasott fel az RMDSZ 15. Kongresszusán.

„Az elmúlt egy évtizedben messzire jutottunk együtt az őshonos közösségek európai védelmében, de még nem érkeztünk meg célunkhoz, még nincsenek olyan EU-s intézkedések, amelyek a kisebbségi nyelveket és kultúrákat védenék” – mondta el Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője, a FUEN elnöke az RMDSZ pénteki, marosszentgyörgyi kongresszusán.

Az európai kisebbségi ernyőszervezet a FUEN 36 államban tevékenykedő 105 tagszervezete nevében köszöntötte a kongresszus résztvevőit. Kiemelte: az Erdélyből indított összeurópai ügyet ma ismerik az Európai Unióban, ezt támogatja a német, a holland, a magyar parlament és számos régió, valamint az Európai Parlament, és végre tárgyalt róla az Európai Bizottság is. Hozzátette: bár nyíltan senki sem mondja, de a folyosói beszélgetéseken azt hallani, az Európai Bizottság egyes tagállamok történelmi érzékenységére hivatkozva nem adott zöld utat a kisebbségi kezdeményezésnek. A FUEN elnöke elmondta, eddig a meglévő jogi keretben próbáltak kisebbségvédelmi intézkedéseket elfogadtatni az Európai Unióval. ,,Kérjük az uniós szerződések módosítását úgy, hogy a kisebbségvédelem váljon uniós kompetenciává, a koppenhágai kritériumok betartása pedig legyen kötelező a tagállamok számára” – jelentette ki, kérve az RMDSZ támogatását ehhez a munkához.

Romániának stabil, egyértelmű parlamenti támogatással rendelkező kormányra van szüksége, amely biztosítja a többséget a kormányprogram valamennyi célkitűzésének megvalósításához és a reformok végrehajtásához – jelentette ki Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke az RMDSZ mai, Marosszentgyörgyön zajló kongresszusán.
Mint fogalmazott, a Nemzeti Liberális Párt kitart a közösen megtárgyalt kormányprogram végrehajtása mellett, és hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, hogy véget vessenek a politikai válságnak és újjáépítsék a kormánykoalíciót. Kifejtette ugyanakkor, hogy a pártja mindig támogatta a romániai kisebbségeket. ’’Mi úgy gondoljuk, hogy a kisebbségek gazdagítják Romániát, mindegyik kisebbségnek megvan a maga individualitása, specifikuma, és értéket visz a romániai társadalomba’’- tette hozzá a politikus.
Bízik abban, hogy Cseke Attila fejlesztési miniszter a harmadik Helyi Fejlesztések Országos Programjának harmadik csomagját sikeres programmá teszi- jelentette ki ma Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke.
Kifejtette, egy országot alulról, a kis közösségektől, a családoktól kell felépíteni. „Ez a nagy esély a közösségek modernizálására. Ha csökkenteni akarjuk a város és a falu közötti fejlettségi különbségeket, szükségünk van ehhez hasonló programokra”-tette hozzá a politikus. Marcel Ciolacu említést tett a növekvő energiaárakról is. „Arra kell gondolnunk, mi a teendő, hogy a lakosság megbirkózzon ezzel a téllel, ezért remélem, hogy szót értünk majd az energia- és gázárak befagyasztásának törvénytervezetéről”- hangsúlyozta az ellenzéki politikus.
Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/Agerpres


szeptember 17, 2021