• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON

Megindult a forgalom az M1-es autópályán Magyarországon

Egyelőre a viharok miatti áramkimaradások okozzák a legnagyobb gondot Magyaroszágon.

Megindult a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalom felől Budapest irányában, országszerte azonban még számos út járhatatlan a hófúvások miatt, így sok települést továbbra sem lehet megközelíteni. A vonat- és a buszközlekedés lassan helyreáll. Több tízezer fogyasztónál azonban még mindig nincs áram. További intézkedésig nem engednek be több kamiont az országba Röszkénél és Nagylaknál – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Szenti Szabolcs elmondta: azokat, akik eddig beléptek, leterelik az autópályáról, és pihenőkbe irányítják.
Még nyolcvanan várakoznak a győri önkormányzat és a katasztrófavédelem által kialakított melegedőkben arra, hogy továbbutazhassanak – közölte kora délután a városháza szóvivője. Domanyik Eszter elmondta: az elmúlt két éjszaka összesen 1300-1400 ember vette igénybe ezt a lehetőséget. Rajtuk a város azzal is segített, hogy megnyitotta az egyik iskolát ideiglenes szállásul, valamint fedezte a hóviszonyok miatt a városban rekedt, úton lévőket ellátó karitatív szervezetek költségeit.

Mindenki biztonságban van, “az utolsó embert is kihoztuk, az utolsó hóakadály mögül is” – jelentette be Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke.
Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának legfisebb összefoglalója szerint csaknem 3500 járművet mentettek ki a hó fogságából és eddig 13 ezer emberen segítettek a hatóságok. Jelenleg az országban 130 helyen van útzár, 20 település pedig nem érhető el. Megint lezárták az M1-es autópályát Győr után és még mindig 77 településen nincs áram. A Magyar Közút Nonprofit Zrt is arra kéri: úgy a hazai, mint az országon átutazó soföröket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, és csak téli gumival felszerelt gépjárművekkel keljenek útra. Jelenleg a Dunántúlon jelentősen mérséklődött a szél ereje, így a hókortók munkája is hatékonyabbá vált.

Osztrák hókotrók segítenek a Magyarországi utak felszbadításában. A 12 honvédségi lánctalpas melet, osztrák hómarók is segítettek a behavazott autopályák tisztitásában. Ezek tegnap délútán az M1-es autópálya Győrt elkerülő szakaszán jelentek. A magyar belügyminisztérium az osztrák segitség melett, két mobilszolgáltató támogatását is kérte, annak érdekében hogy üzenni tudjon a hóban rekedteknek, a követendő magatartási szabályokról. Igy a nap folyamán a mobilszolgáltatók előfizetői telefonos üzenetet kaptak: „Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! A Belügyminisztérium”.

Nem csak Magyarországot de Ukrajnát is megbénította a nagy havazás. Közlekedési káoszt és áramkimaradásokat jelentenek Ukrajna számos településén. Többszáz jármű rekedt a hó fogságában az autópályákon, sok főutat is le kelett zárni ezért a kocsisorok több tucat kilométeresek. Kiev es Lenberg között teherautók százai rostokolnak a hóban. Az éjszaka folyamán az ország repülőterein is akadozott a légi forgalom, Ujhorod és Ivano-Frankivsk városokban bezárták a légikikötőket. Ukrajnában az elmúlt két napban az évszaknak megfelelő átlagos csapadékmennyiség ötszörösét mérték.
MTI/MEDIAFAX

 


március 17, 2013