• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON

Megállapodásra jutottak a mezőgazdasági termelőkkel

Több mint három órás tárgyalást követően megállapodás született tegnap Florin Barbu mezőgazdasági miniszter és a tüntető mezőgazdasági termelők képviselői között.

Ezek közé tartozik az APIA-támogatások sürgősségi eljárással – február 29-ig – történő kifizetése és az ukrán gabonaimport miatt veszteségeket szenvedett gazdák kompenzációja. Emellett a tárcavezető és a Szövetség a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért képviselői megállapodtak abban is, hogy a termelők működőtőkéhez és a mezőgazdasági üzemekbe történő beruházásokhoz használható kamattámogatott hitelekhez férhetnek hozzá. Ugyanakkor hektáronként 100 euró támogatásban részesülnek a 2022. őszi vetésű növények után, és ha a legközelebbi költségvetés-kiigazításkor el tudnak különíteni további alapokat, a 2023. tavaszi vetésű növényekre is utalnak ki támogatást.

Megegyeztek abban is, hogy június 31-ig aktualizálják a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adóját kompenzáló állami támogatás összegét. A 13 pontos követelési listán szerepel az a javaslat is, hogy a kormány január végéig tisztázza, milyen feltételek mellett mentesülnek a gazdák a parlagoltatásra és a vetésforgóra vonatkozó uniós előírások alól. Ugyanakkor kérik a szankciók százalékos arányának minimálisra csökkentését.

Megállapodtak abban is, hogy a 2002-es évi 195-ös sürgősségi kormányrendelet módosításával egyenértékűsítik a B és a TR kategóriájú, illetve a B1 és a TR1 kategóriájú jogosítványokat, valamint abban, hogy a munkagépek forgalomba helyezéséhez elegendő a bejegyzésük az adott önkormányzatnál, a törzskönyv kiváltása nem kötelező. A megegyezés szerint a következő ülésén a kormány jóvá is hagyja az erről szóló jogszabály-módosítást.

Egy másik elfogadott javaslat szerint a parlament felülvizsgálja a haszonbérleti szerződések minimális időtartamáról, illetve a legelők koncesszióba adásáról szóló törvényi előírásokat. Ugyancsak a következő kormányülést szabták meg határidőként annak a sürgősségi rendeletnek az elfogadására, amellyel lehetővé teszik a banki hiteltörlesztés elhalasztását az aszálykárokat szenvedett gazdák számára.

A gazdák kéréseinek 99 százalékát megoldották tegnap este a mezőgazdasági minisztériumban tartott megbeszélésen- jelentette ki tegnap este  Marcel Ciolacu miniszterelnök.

A végrehajtó hatalom vezetője egy televíziós interjúban kifejtette, a költségvetésben van pénz a benyújtott kérésekre, de a kormányban eddig nem volt elég idő a rendeletek elfogadására. A kormányfő biztosítékokat adott arra vonatkozóan, hogy Romániában nem árulnak ukrán gabonaféléket, annál is inkább, mert létezik a két ország által elfogadott engedélyezési rendszer, amely európai szinten modellértékűvé vált.

Forrás: Agerpres/Rador


január 16, 2024