• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON

Maros megyei választási körkép

A Maros megyei választási részvételi arány 12 órakor egy kevéssel elmaradt az országostól: míg országos szinten ez 17,31 százalék, addig Maros megyében 17,06 volt. Az országban több mint 3 millió 140 ezren járultak az urnákhoz, Maros megyében pedig több mint 80 ezren.

A jelenlegi részvételi arány egyébként magasabb a négy évvel ezelőttinél az országban, Maros megyében és Marosvásárhelyen is. A megyeközpontban négy éve 14,86 százalékos volt a részvétel 12 órakor, míg jelenleg ez az arány már elérte a 17 százalékot. Marosvásárhelyen már valamivel több mint 20 ezren szavaztak.

A választáson való részvételre buzdított minden jelölt: Soós Zoltán jelenlegi városvezető közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy várhatóan sorok lesznek a szavazó helyiségeknél. A polgármester úgy fogalmazott, a megkezdett munkák folytatása a tét ezen a választáson.

Az egyik legfőbb kihívójának számító Dorin Florea az etnikai szavazás megszűntetését szeretné elérni. A korábban öt mandátumot is polgármesterként töltő Florea azt mondta, azért indul a választásokon, mert reményt szeretne adni az embereknek.

Péter Ferenc, a Maros megyei Tanács elnöke szülővárosában, Szovátán adta le a voksát. Elmondta, arra a szervezetre szavazott, amely elindította a fejlődés útján Maros megyét, amely életképes tervet mutatott be a következő évekre. Arra szavaztam, hogy legyen erőnk itthon és legyen hangunk Európában!

Mara Togănel, a Nemzeti Liberális Párt megyei tanácselnökjelöltje a román labdarúgóválogatott mezében adta le a voksát, kiemelve, hogy ezzel a gesztussal a nemzeti egységbe vetett hitét szeretné hangsúlyozni, illetve azt, hogy hisz a Nemzeti Liberális Párt csapatában, amelynek szövetségi kapitánya szerinte a választópolgár.

Ciprian Dobre Maros megyei prefektus az egység megteremtésének fontosságáról beszélt. Utalt arra, hogy romániaiak ezrei adták életüket 1990 előtt azért, hogy mi ma szabadon szavazhassunk, emiatt szent kötelességünk élni ezzel a jogunkkal – fogalmazott a Nemzeti Liberális Párt Maros megyei szervezetének elnöke.

Csibi Attila Zoltán, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke Facebookra feltöltött videóüzenetében elmondta: öt órával a szavazókörzetek megnyitása után megállapítható, hogy a román többségű megyékben nagyobb a részvétel, Maros megyében pedig a magyar többségű településeken alacsonyabb a szavazói kedv, Csibi Attila hangsúlyozta: nem engedhetjük meg, hogy mások döntsék el sorsunkat. Szerinte „Ha ez a ritmus így folytatódik, akkor mi, a családunk, a gyermekeink, unokáink csupán közösségünk díszletei lesznek a következő esztendőben.”

Vincze Lóránt EP-képviselő úgy véli, az idei választások tétje az, hogy lesz-e hangunk Európában, Brüsszelben. Az euroszkeptikus szavazóknak azt üzente, amennyiben távol maradnak az urnáktól, a továbbiakban is azok fogják meghozni a döntéseket, akiknek a tevékenységével elégedetlenek.


június 9, 2024