• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Következő műsor

10:00 TÉRERŐ

Hallgasd Nézd
Most Adásban

LACHOBAHT - A ROMA KÖZÖSSÉG MŰSORA

Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Márciustól Románia is élvezheti a schengeni tagság előnyeit

A belügyminisztérium tegnap bejelentette, hogy politikai megállapodásra jutott az osztrák és a bolgár belügyminisztériummal a reptéri és tengeri határellenőrzés feloldásáról Románia és Bulgária irányába 2024. március elsejétől.

Az osztrák hatóságok jóváhagyására vár a Románia és Bulgária részleges schengeni csatlakozásáról szóló jogi megállapodás tervezete; a bécsi illetékesek elemzik a dokumentumot és megjegyzéseket fűznek hozzá – nyilatkozták kormányzati források. Ezek szerint nincsenek arra vonatkozó információk, hogy az osztrák félnek “jelentős kifogásai” lennének a tervezettel kapcsolatban.

A belügyi tárca tegnap esti közleménye szerint 2023. december 23-án a román, a bolgár és az osztrák belügyminisztérium megállapodott abban, hogy 2024 márciusától feloldják a schengeni övezeten belüli határellenőrzést a repülőtereken és a kikötőkben, és még 2024 folyamán tárgyalni fognak a szárazföldi határellenőrzés megszüntetéséről is, ‘szoros összefüggésben a határellenőrzés megerősítését célzó kiegészítő intézkedésekkel és a dublini megállapodás betartásával’.

A külügyminisztérium arról is beszámolt, hogy december 26-n és 27-n a belügyminisztériumok, a külügyminisztériumok és a külképviseletek szintjén folytattak tárgyalásokat a politikai megállapodás jogi formába öntéséről. A tárgyalások ma folytatódnak.

Jövő év márciusától a román állampolgárok is élvezhetik a schengeni tagság előnyeit, Románia megkapja a szabad mozgás jogát a légi és a vízi közlekedésben – jelentette be az este Marcel Ciolacu miniszterelnök.

13 év után Románia végre a schengeni övezet tagja lesz. Megszületett az erről szóló politikai megállapodás! – közölte Facebook-oldalán a kormányfő. Marcel Ciolacu szerint ezzel “exponenciálisan nő a konstancai kikötő jelentősége”. A miniszterelnök ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy 2024-ben sikerül lezárni a tárgyalásokat a szárazföldi határellenőrzés megszüntetéséről is.

Az ellenzék kevésbé volt lelkes és optimista a schengeni csatlakozást illetően.

Az ellenzéki  Mentsétek meg Romániát Szövetség vagyis az USR szóvivője, Ionuţ Moşteanu képviselő szerint Románia teljes jogú schengeni csatlakozást érdemel, és a szociáldemokrata- nemzeti liberális kormánynak, valamint Klaus Iohannis elnöknek kötelessége lett volna folytatni a tárgyalásokat a teljes jogú csatlakozás érdekében, de nem tették meg azt.

Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő, a REPER párt tagja,  tegnap azt nyilatkozta, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök győzedelmes bejelentése a Schengen-i övezethez való vízi és légi csatlakozásról akkor lett volna jó, ha valóban létezne egyezmény Ausztriával a szárazföldi határokra vonatkozóan is.

“Valós sikerként” könyvelte el a Nemzeti Liberális Párt elnöke, hogy az uniós tagállamok közötti megállapodás nyomán Románia légi és tengeri úton csatlakozhat a schengeni övezethez.

Nicolae Ciucă szenátusi elnök szerda esti Facebook-bejegyzésében azt írta, a Románia európai uniós csatlakozása óta eltelt években a PNL – akár kormányon volt, akár ellenzékben – mindig “abszolút prioritásként” kezelte az ország schengeni csatlakozásának ügyét. A pártelnök szerint a legjelentősebb lépések ez irányba a liberálisok kormányzása alatt történtek az elmúlt években, amikor a külügy-, a belügy- és az igazságügyi miniszterek nagy erőfeszítéseket tettek az ügy érdekében.

Rámutatott, Klaus Iohannis államfő, Cătălin Predoiu belügyminiszter és Luminiţa Odobescu külügyminiszter összehangolt munkájának köszönhetően Románia részlegesen csatlakozhat a schengeni övezethez. Ugyanakkor folytatják a tárgyalásokat, hogy a közúti és a vasúti átkelőknél is megszűnjön a határellenőrzés, és Románia a schengeni övezet teljes jogú tagjává váljon – tette hozzá Nicolae Ciucă.

Forrás: Agerpres


december 28, 2023