• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON

Már 2019-ben be lehetett volna zárni a Ferma Dacilor panziót

A Prahova megyei katasztrófavédelmi felügyelőségnek már a 2019-es ellenőrzéskor lett volna jogalapja a tohani-i Ferma Dacilor panzió bezárásához – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Raed Arafat.

A belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának vezetője elmondta, hogy információik szerint nem működött a panzió füstérzékelője. Hozzátette, a katasztrófavédelem munkatársai már a 2019-es ellenőrzés után elrendelhették volna a létesítmény bezárását, egy 2015-ben elfogadott törvény ugyanis feljogosította arra, hogy határhelyzetekben lépjen, és ebben az esetben így kellett volna eljárnia.

Raed Arafat megerősítette: annak ellenére, hogy a panziónak nem volt tűzvédelmi engedélye, a 2019-es ellenőrzéskor a katonai tűzoltók csak figyelmeztetésben részesítették a működtetőit. A tragédia kapcsán a belügyi államtitkár beszámolt arról is, hogy egy 2011-es törvénymódosítás nyomán a szálláshelyek építési engedély hiányában is megkaphatják a minősítésüket és az adott kategóriába való besorolásukat igazoló tanúsítványt a turisztikai minisztériumtól.

Arafat szerint annak idején a DSU ellenezte, hogy elválasszák a kényelmet a biztonságtól, mégis módosult a jogszabály. Ezt a helyzetet használta ki a Ferma Dacilor panzió tulajdonosa is – magyarázta. Hozzátette, a DSU kezdeményezni fogja a 2011-es törvénymódosítás eltörlését.

Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának vezetője azt nyilatkozta pénteken, hogy a Prahova megyei katasztrófavédelmi felügyelőségnél (ISU) ‘köztudottan’ gondok voltak, ezért is vonult tartalékállományba két évvel ezelőtt az intézmény parancsnoka és helyettese.

Arafat azt mondta pénteki sajtótájékoztatóján, hogy Mihai Drăgan, a Prahova megyei katasztrófavédelmi felügyelőség parancsnoka és helyettese, Elisei Dumitru Tiberiu 2021-ben ‘nem önszántából’ vonult tartalékállományba, miután ‘köztudott’ volt, hogy ‘gondok vannak a rendszerben’. A két tiszttel kapcsolatban ugyanis felmerült a gyanú, hogy szemet hunytak több Prahova megyei vendéglátóipari egységnél, köztük a Ferma Dacilor panziónál tapasztalt szabályszegések fölött.

Elisei Dumitru Tiberiu ezredes ellen a korrupcióellenes ügyészek vizsgálódtak, a kivizsgálást azonban 2023-ban bizonyítékok hiányában lezárták. Az ügyészek gyanúja szerint a tűzoltóezredes több ízben utasította beosztottjait, hogy ne rójanak ki büntetéseket bizonyos Prahova megyei vendéglátóipari egységekre, amelyeknél tűzvédelmi szabálytalanságokat találtak.

2019 júliusában a Prahova megyei ISU a Ferma Dacilor panziót is ellenőrizte Tohani faluban. A panziót közvetett módon a Ferma Dacilor Production Kft.-t működtető Cornel Dinicu vezette.

Az ellenőrzés során a tűzoltók megállapították ugyan, hogy a létesítménynek nincs tűzvédelmi engedélye, de ezért mindössze figyelmeztetésben részesítették a tulajdonost. A hírek szerint cserébe megvendégelték őket a panziósok.

Forrás: Agerpres


december 29, 2023