• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9756 RON
  • USD4.6134 RON
  • GBP5.7832 RON
  • HUF1.2824 RON

Ma van az aradi vértanúk emléknapja

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt, 1849. október 6-án tizenhárom magyar honvédtisztet (12 tábornok és 1 ezredes) végeztek ki Aradon.

Mindegyikük eleve aktív vagy az osztrák Császári-Királyi Hadseregből kilépett katonatiszt volt, a szabadságharc végén a magyar honvédseregben egyikük altábornagyi, tizenegyen vezérőrnagyi és egyikük ezredesi rendfokozatot viselt.

Ugyanezen a napon végezték ki Budapesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost. A vértanúk közül tizenegynek a földi maradványait az aradi vértanúk emlékművében kialakított kriptában helyezték örök nyugalomra 1974. október 6-án.

Marosvásárhelyen is megemlékeznek  az aradi vértanukra.

A megemlékezésre 17 órakor kerül sor a Postaréten, a  marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművénél. A hat méter magas, gránitból készült obeliszk, 1875-ben közadakozásból a Postaréten, a Habsburg-ellenes Makk-féle összeesküvés ezen a helyen kivégzett három erdélyi vezetőjének emlékére volt felállítva.

Az aradi vértanúk emléknapján megemlékezést tartanak Csíkszeredában.

Hagyományosan idén is a Vár térre várják a csíkszeredaiakat, ma egész nap a Mikó-vár előtti téren felállított arcképcsarnoknál lehetőség van a néma főhajtásra, a gyertya- és mécsesgyújtással való tisztelgésre.

A megemlékezés fő eseménye este 7 órakor kezdődik, amikor köztéri megemlékezés keretében idézik fel azon hősök emlékét, akik 1849-ben Aradon életüket adták a magyar szabadságért. Az 1848-49-es szabadságharc áldozataira emlékeznek holnap, szombaton Csíkajnádon.

Az ünnepségen felavatják Vitéz Orbán Imre adományszobrát az ajnádi tűzoltószertár előtti téren, majd bemutatják A kettétört kard című könyvet. Az esemény szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata idén is műsorral és koszorúzással emlékezik meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről, az aradi vértanúkról.

Az október 6-i megemlékezésre fél négytől a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren, az aradi tizenhármak emlékére felállított kopjafáknál kerül sor. A megemlékezésen beszédet mond Markó Attila, korábbi háromszéki parlamenti képviselő, majd Beke Mihály András első beosztott konzul beszédét hallhatják a résztvevők.

Ezt követően a Székely Mikó Kollégium diákjainak előadására kerül sor. Ezúttal is felszólal Balázs Antal nyugalmazott tanító, aki huszonöt kopjafát faragott és adományozott a városnak az aradi vértanúk, illetve a 48-as hősök emlékére.

A koszorúk elhelyezése és a himnuszok eléneklése után, 16 órakor a megemlékezők levonulnak az Erzsébet parkba, a 1848–49-es honvéd emlékműhöz. Itt kerül sor a Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda előadására, a megemlékezést a himnusz eléneklése, valamint a koszorúk és kegyeleti virágok elhelyezése zárja.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió



október 6, 2023