• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9765 RON
  • USD4.6373 RON
  • GBP5.8018 RON
  • HUF1.2662 RON
Fotó: Csíki Játékszín

Ma van a magyar költészet napja

Ma van a magyar költészet napja, amelyet József Attila és Márai Sándor születésnapján ünneplünk. Csíkszeredában több esemény is ehhez az ünnephez kapcsolódik.

Csíkszeredában, a Csíki Játékszín hagyományos költészet napi eseménye a Tizenegy címet viselte, és ebből az alkalomból ma délelőtt 11 órától 11 vers hangzott 11 színész előadásában – a színház előtti téren. Zongorán kísért Szabó Zsolt. A műsort Szabó Enikő szerkesztette, és Karinthy Frigyes műveiből válogattak.

Szintén a Költészet napja alkalmából ma 18 órától mutatják be Csíkszeredában a Székelyföld kulturális folyóirat áprilisi számát. A Petőfi Sándor utca 35. szám alatti Zengő térben zajló eseménynek vendége lesz Magyar Zoltán néprajzkutató, Tekei Erika kultúrakutató és Bedőházi Beáta mesemondó, Tankó Fülöp Gyugyu gyimes népi mesemondóval pedig Petres László beszélget. Moderátor Mirk Szidónia.

Szintén ma, és szintén 18 órától nyitják meg a csíkszeredai Megyeháza Galériában a Studio 9 – kilenc csíkszeredai képzőművész csoportosulásénak legújabb kiállítását, ahol Bara Barnabás, Gergely Miklós Csaba, Gergely Zoltán, Kristó Róbert, Ráduly Mária Piroska, Szabó Árpád, Turcza László, Váncsa Mónika és Xantus Géza alkotásait lehet megnézni. A kiállítást Túros Eszter művészettörténész nyitja meg, a tárlat május 9-éig lesz nyitva.

A magyar költészet napja alkalmából a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház színészei és a város diákjai több helyen is meglepik a lakókat, illetve egy ezzel kapcsolatos színházi előadás is lesz.

A színészek ma délelőtt a Vekker kávézóban olvasnak fel verseket, majd délután 14 és 18 óra között a város különböző pontjain jelennek meg és kezdenek el verseket mondani. Nemcsak a főbb utcákon és a város főterén, de éttermekben, üzletekben, a kórházban, a sétatéren és a Bethlen-lakótelepi parkban, illetve a Mini Erdély parkban is ott lesznek a verset mondó udvarhelyi színészek. Lesz egy versperformansz is, a Kossuth Lajos utcában a Caritas Fiatalok a változásért projektjében fiatalok fognak szlemmelni. Délután öt órától a Művelődési Ház koncerttermében Sebestyén Aba színművés és Cári Tibor zeneszerző mutatják be a Lélekfitnesz című, Lackfi János költő műveiből összeállított zenés színházi előadásukat.

Versünnep lesz Brassóban is.

A magyar költészet napján, április 11-én, ma este 6 órakor Versünnepet szervez az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület. Brassóban, a Reménység Házában minden versszerető személyt várnak, hogy megossza saját vagy egy számára kedves verset az egybegyűltekkel. Énekelt verssel is lehet jelentkezni!

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió



április 11, 2024