• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9758 RON
  • USD4.6712 RON
  • GBP5.7677 RON
  • HUF1.2603 RON

Elfogadta a kormány a költségvetés-kiigazításról szóló rendeletet

A kormány jóváhagyta mai ülésén az idei év második költségvetés-kiigazítását, tartva a 7,13 század százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycélt – jelentette be Adrian Câciu pénzügyminiszter.
A tárcavezető szerint év végéig biztosították a kiadásokhoz szükséges forrásokat, és sikerült megoldást találniuk a CEC Banknál kialakult válság feloldására is. A pénzügyminisztérium egy korábbi közleménye szerint az intézkedéssel 4,8 milliárd lejjel 84,9 milliárd lejre nő az idei költségvetési hiány.
Több mint 2,7 milliárd lejjel egészítik ki a munkaügyi minisztérium büdzséjét a kormány által ma jóváhagyott költségvetés-kiigazítás értelmében – közölte a tárcavezető.
Marius Budăi szerint ebből az összegből 1,2 milliárd lejt a nyugdíjak kifizetésére, 8,6 millió lejt bérekre fordítanak. Továbbá másfél milliárd lejre van szükség a szociális juttatások kifizetésére, ebből 572 millió lej a gyermeknevelési pótlékra, 314 millió lej a fogyatékkal élők juttatásaira, 86 millió lej a gyermekgondozási díj kifizetésére, 269 millió lej a lakossági energiaszámlák kompenzálására, 251 millió lej a kiszolgáltatott fogyasztóknak szánt kifizetésekre megy majd el – derül ki a miniszter Facebook bejegyzéséből.
Elfogadta a kormány mai ülésén azt a határozatot, amely szerint november 29-e munkaszüneti nap lesz a közalkalmazottak számára – közölte a munkaügyi minisztérium.
A két egymást követő hivatalos szabadnap, november 30-a és december 1-je idén keddre és szerdára esik, így a hétfő munkaszüneti nappá nyilvánításával ötnaposra hosszabbodik a hétvége. A szabadnap nem jár azoknak a közalkalmazottaknak, akiknek a munkahelyén biztosítani kell a tevékenység folytonosságát. Az elmaradt munkanapot december 31-éig kell bepótolni, a munkaidő meghosszabbításával.
Elfogadja ma a kormány a központi költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés kiigazításáról szóló sürgősségi rendeleteket, illetve a november 29-ét munkaszüneti nappá nyilvánító határozatot – számolt be a kabinet ülése előtt a miniszterelnök. Ez az idei év második költségvetés-kiigazítása.
Nicolae Ciucă elmondta, a munkaszüneti nap nem jár majd azoknak a közalkalmazottaknak, akiknek a munkahelyén a tevékenység folytonosságát biztosítani kell. A kormányfő arra kérte a pénzügyminisztérium és más érintett minisztériumok alkalmazottait, hogy november 29-én is dolgozzanak, vegyenek részt a költségvetés-kiigazítás lebonyolításában.

Adrian Câciu pénzügyminiszter egy Facebook-bejegyzésben biztosította a közvéleményt, hogy ezzel az intézkedéssel biztosítani tudják a nyugdíjak, a közalkalmazotti bérek és más juttatások kifizetését, működésben tartják a Covid-járvány ellen küzdő egészségügyi rendszert és a közszolgáltatásokat.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a párt központi székházában adott pénteki nyilatkozatában megerősítette, hogy a nap folyamán kiigazítják a büdzsét, és ‘visszautalják a nyugdíjakra és fizetésekre szánt összegeket oda, ahonnan három hónappal ezelőtt elvették’.

A képviselőház elnöke hozzátette, a koalíció vezetőinek pénteki tanácskozásán a felek konstruktív hozzáállására lesz szükség ahhoz, hogy “a dolgok előre, ne hátra mozduljanak”.

Forrás: Agerpres


november 26, 2021