• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON

Közösen kitakarítottuk idén is!

A Marosvásárhelyi Rádió szervezésében ismét sor került a Maros-parti takarításra, amely – Szász Attila főszerkesztő szavaival élve – idén inkább tisztaságfesztiválnak nevezhető, és ez annak köszönhető, hogy jóval kevesebb volt a szemét, mint az előző években. Idén nagy hangsúlyt kaptak a rendezvények, a gyermekfoglalkozások, a workshopok, a Vizi Imre koncert, amelybe Bokor Barna színművész, énekes is „besegített”. Nagyon sokan eljöttek, ehhez a jó idő is nagyban hozzájárult, és úgy tűnik, az üzenet eljutott az emberekhez, hogy vigyázni kell a természetre, és a saját érdekünkben jobb, ha nem szemetelünk!

A rendkívüli szép idő nagyszerű alkalmat biztosított volt a kajakozás, sup-ozás és a slackline kipróbálására. Ami a számadatokat illeti: 350 önkéntes vett részt az akcióban, 5 munkapont volt, 5 teherautónyi szemét gyűlt össze, 14 kajakkal és egy motorcsónakkal gyűjtöttük a hulladékot a Maros túloldaláról, mindehhez hozzáadódik a több száz zsíroskenyér, a jó hangulat, a koncert, a remek közösségi élmény.

A takarítási akció egyik partnere hagyományosan az Adi Ecolect Maros Fejlesztési Társulás, amelynek vezetője Tóth Andrea is aktívan részt vett az eseményen, ő is örömmel nyugtázta, hogy kevesebb volt a szemét, hiszen akkor sikeres ez a mozgalom, ha évről évre látványosan elfogy a szedegetnivaló. A gyűjtés idén ismét szelektíven történt, a petpalackok a sárga zsákba kerültek, a feketébe pedig az összes többi hulladék. Természetesen Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere sem hiányzott az akcióról, szerinte az emberek kezdenek jobban odafigyelni a környezetre, ezzel is magyarázható, hogy kevesebb a szemét, a városháza pedig idén tavasszal is kitakarította a vízpart egy-egy szakaszát meg az erdőszéleket. A Maros Megyei Tanács részéről Bálint Erika tanácsadót szólaltattuk meg, aki kisfiával együtt érkezett. Szerinte, aki ezen a megmozduláson egyszer részt vesz, az biztos, hogy nem fogja eldobni a szemetét! A gyerekek nagyon fogékonyak a jóra, ezért fontos számukra a példamutatás. A Maros-parti takarításra sok ismert vásárhelyi személyiség eljött, alkalmunk volt itt találkozni a Nagy István és Fodor Piroska színészházaspárral is, akik „megrögzött” környezetvédők, több hasonló akcióban részt vettek már.

A Női Akadémia sátra idén is nagy népszerűségnek örvendett, hiszen a hölgyek, akik nevében Koreck Máriát szólaltattuk meg, több mint 2000 hagymás-zsíros kenyeret kentek az önkénteseknek, de ezúttal gondoltak a vegetáriánusokra is, és számukra dzsemmel vagy padlizsánkrémmel kínálták a harapnivalót.

Összeállításunkat előbb Remeteszeggel kezdjük, ugyanis ezen a városrészen is volt egy munkapontunk. Köszönjük partnereinknek és az önkénteseknek!

 



május 15, 2022