• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9765 RON
  • USD4.5960 RON
  • GBP5.8018 RON
  • HUF1.2891 RON

Kormánytámogatást kérnek a világjárvány által erősen sújtott gazdasági ágazatok

A világjárvány által erősen sújtott gazdasági ágazatok a kormányok pénzügyi támogatását kérik. A gazdasági elemzők szerint a jelenlegi járványügyi adatok aggodalomra adnak okot. Mindennek ellenére a járvány terjedésének megfékezése érdekében további korlátozó intézkedések bevezetésére van szükség.

Április és június között az amerikai gazdaság 32,9 százalék veszteséget könyvelt el, a második világháború óta ez tekinthető a legsúlyosabb gazdasági válságnak. A The Guardian napilap szerint csak múlt héten 1,4 millió amerikai állampolgár igényelt munkanélküliségi támogatást. Több állam, köztük Kalifornia, Texas és Florida is újabb szigorító intézkedéseket vezetett be, amelyek különböző gazdasági tevékenységeket is kedvezőtlenül érintenek. Ugyanabban az időszakban a német gazdaság 10 százalékkal esett vissza. Franciaország, Belgium, Ausztrália és Olaszország hasonló veszteségekkel számolnak. A légitársaságok, autógyártók, kereskedelmi vállalkozások, turisztikai ügynökségek több milliárd eurós veszteséget könyvelhetnek el. Egyedül a digitális platformoknak kedvezett a világjárvány – az Amazon például 40 százalékkal növelte bevételeit ebben az időszakban, az óriáscég forgalma meghaladta a 89 milliárd dollárt, megkétszerezve nettó nyereségét, amely elérte az 5,2 milliárd dollárt. A Facebook 11 százalék, mintegy 19 milliárdos növekedésről számolt be.

 Mély recesszióba süllyedt Spanyolország a második negyedévben, a 18 és fél százalék visszaesés gyakorlatilag lenullázza a teljes növekedést, ami a 2008-as pénzügyi világválság után történt az országban – közölte a Reuters a spanyol Országos Statisztikai Hivatalt idézve. A gazdasági zsugorodás több, mint két százalékkal nagyobb, mint amire az elemzők számítottak, és az első negyedévben regisztrált 5,2 százalék visszaeséssel a spanyol gazdaság történetének legnagyobb recesszióját eredményezi.

Az elszigetelés óriási hatással volt a fogyasztásra, aminek eredményeként a legnagyobb mértékben csökkent a bruttó össztermék 1970 után. A beruházások is több mint 22 százalékkal zsugorodtak és 21 százalékot meghaladó értékkel csökkent a munkahelyek száma is. A vállalkozói egyesületek arra figyelmeztetnek, hogy a legrosszabb helyzet a következő hónapokban lesz. Az utóbbi 13 évben először történik meg, hogy majdnem 100 ezer román állampolgár kap hivatalosan munkanélküli segélyt Spanyolországban, mert állás nélkül maradtak. A koronavírus hatása a többi európai országban, az Egyesült Államokban és Kínában is érződik, de eddig a spanyol gazdaságot érinti leginkább a világjárvány hatása az Európai Unióban.


augusztus 1, 2020