• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON

Klaus Iohannis: Igazságos és befogadó társadalmakat kell kialakítanunk

A COVID-19 világjárvány következtében kialakult globális kihívások közös megoldásokat, szolidaritást és együttműködést igényelnek – jelentette ki az ENSZ Közgyűlésén résztvevő Klaus Iohannis államfő. A gyűlés 76. ülésszaka tegnap vette kezdetét és holnapig tart New Yorkban.

Románia elnöke arról beszélt: a COVID-19 világjárvány alapvetően megváltoztatta életmódunkat, életünk szinte minden területét érintette, ugyanakkor lehetőséget adott arra is, hogy tanuljunk, alkalmazkodjunk, bizonyos helyzetekben helyesebben cselekedjünk.

A globális kihívások közös megoldásokat, szolidaritást és együttműködést igényelnek. Románia szilárdan hisz abban, hogy a demokratikus értékek és a szabályokon alapuló nemzetközi rend, melynek az ENSZ az alapja, elengedhetetlenek a biztonságosabb és jobb jövő építéséhez – fogalmazott. Az államfő hangsúlyozta, fenntartható gazdaságokat és rugalmas, igazságos és befogadó társadalmakat kell kialakítanunk, amelyekben “senki sem marad le”. Különös figyelmet kell fordítani a kiszolgáltatottak különleges szükségleteire, és ehhez szolidaritásra van szükség – mondta Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis államfő arra hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésén, hogy a tagállamoknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a COVID-19 járvány indokolta korlátozások nem mélyítik el a jogsértéseket.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az emberi jogok védelme az egyes államok felelőssége, és ‘mindannyiunknak meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a COVID-19 miatti korlátozások nem mélyítik el az emberi jogok megsértését’. Románia elengedhetetlenül fontosnak tartja a diszkrimináció, a gyűlöletbeszéd, az antiszemitizmus elleni küzdelmet, ezért idén elfogadta első országos stratégiáját az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzésére és leküzdésére. Hazánk folytatja a munkát e célok elérése érdekében, többek között azzal, hogy a 2023-2025-ös időszakra mandátumot kér az Emberi Jogi Tanácsban – mondta az államfő.

Klaus Iohannis azt mondta az ENSZ Közgyűlésén az afganisztáni helyzet kapcsán, hogy a legsürgetőbb feladat azoknak az afgánoknak a biztonságos kimentése, akik el akarják hagyni az országot.

Ebben az időszakban figyelmünk Afganisztánra irányul, a legsürgetőbb probléma az országot elhagyni kívánó afgánok biztonságos evakuálása. Románia a közelmúltban fogadta rászoruló afgánok csoportjait. Alapvető fontosságú az emberi jogok, különösen a nők, a gyermekek és a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása – hangsúlyozta az államfő.

Klaus Iohannis arról is beszámolt, hogy Románia a menekülteket és a veszélyeztetett személyeket bevonta az országos egészségbiztosító rendszerbe, és elérhetővé tette számukra a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat és a COVID-19 elleni védőoltást is. Említést tett a terrorizmus globális fenyegetéséről is, nyomatékosítva, hogy ez ellen összehangoltan kell fellépni. Románia továbbra is teljes mértékben elkötelezett a terrorizmus nemzetközi szintű megelőzése és leküzdése mellett, a nemrégiben felülvizsgált globális terrorizmusellenes stratégia alapján – jelentette ki.

Klaus Iohannis államfő azt mondta az ENSZ Közgyűlésén, hogy Románia más államokkal együtt a Nemzetközi Bíróság joghatóságának elfogadásáról szóló nyilatkozatot javasol.

Iohannis kifejtette, Románia szilárdan hisz abban, hogy a nemzetközi jog hozzájárulhat a nemzetközi biztonsághoz. Nagyra értékeljük a Nemzetközi Bíróság munkáját. A Bíróság joghatóságának elfogadása a nemzetközi béke ügyét szolgálja. Ennek szellemében Románia a támogató államok csoportjával együtt nyilatkozatot javasol ebben a kérdésben, és felkéri az összes érdekelt delegációt, hogy támogassa ezt a kezdeményezést – mondta az államfő. Az ENSZ Közgyűlésének 76. ülésszaka tegnaptól holnapig zajlik New Yorkban. Románia küldöttségét Klaus Iohannis államfő vezeti.

Forrás: Agerpres


szeptember 22, 2021