• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9759 RON
  • USD4.6361 RON
  • GBP5.8194 RON
  • HUF1.2736 RON

Kijevbe érkeztek az EU-tagállamok külügyminiszterei

Ukrajna támogatására meglepetésszerűen Kijevbe érkeztek az EU-tagállamok külügyminiszterei.

A történelmi jelentőségű találkozóról Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője elmondta: ez az első alkalom, hogy mind a 27 uniós tagállam képviselői az EU-n kívül találkoznak. Az Európai Unió Ukrajnának nyújtott támogatása strukturált és állandó, és nem függ a következő napok vagy hetek harctéri fejleményeitől – hangsúlyozta az EU vezető diplomatája.

A kijevi megbeszélések egyik legfontosabb témája az, hogy hosszabb távú finanszírozási kötelezettségvállalásokat tegyenek Ukrajna számára a katonai segélyezésre, és uniós pénzből támogassák modern vadászrepülőgépek és rakéták szállítását is.  Az EU külügyi főképviselője évente ötmilliárd eurót mozgósítana erre a célra 2024-től 2027 végéig. A politikus azonban azt mondta, hogy konkrét döntés még nem várható erről Kijevben, az ilyen informális miniszteri találkozók politikai megbeszélésekről szólnak.

A találkozón várhatóan szó lesz Ukrajna uniós csatlakozási kilátásairól is. Az ország hivatalosan 2022 júniusa óta tagjelölt, a tárgyalások megkezdéséről azonban még a 27 uniós tagállamnak egyhangúlag kell döntenie. Pozitív jelzést akkor adnak, ha Ukrajna teljesít bizonyos feltételeket, ezek közé tartozik a korrupció elleni erőteljesebb küzdelem.

Az európai uniós tagországok külügyminisztereinek Kijevbe kihelyezett tanácskozása nemcsak az Ukrajnával való szolidaritás jelentős megnyilvánulása, hanem egy új lépés Európa megerősítése felé, amely ezzel vezető és kezdeményező szerepet szerez magának – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tegnap az értekezlet résztvevői előtt mondott beszédében.

Az ukrán elnök szerint folyamatosan új védelmi és diplomáciai, politikai és integrációs, gazdasági és szankciós lépésekre van szükség, amelyek megerősítik az EU és Ukrajna közös álláspontját. „Minél szélesebb körű a tevékenységünk, nagyobb a vezető szerepünk és több a kezdeményezésünk, annál kevesebb esélye lesz Oroszországnak alkalmazkodni a közös nyomásunkhoz” – idézte az Interfax-Ukrajina hírügynökség az államfőt.

Zelenszkij az unió előtt álló fontos lépések között említette elsősorban Ukrajna védelmi támogatásának növelését, beleértve fegyverek és lőszerek szállítását, az ukrán katonák kiképzési körének bővítését és a védelmi ipar közös termelési kapacitásának növelését. Fontosnak nevezte továbbá a világ lehető legtöbb vezetőjének és államának bevonását az ukrán béketerv végrehajtásába, valamint azt, hogy azok az uniós tagországok, amelyek eddig nem tették meg, csatlakozzanak a NATO által Ukrajnának nyújtott biztonsági garanciákhoz.

Forrás: Euronews/hirado.hu


október 3, 2023